Οι πιγκουίνοι δεν ζούσαν πάντα στην Ανταρκτική - Νέα μελέτη τους «ακολουθεί» ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

Οι πιγκουίνοι δεν ζούσαν πάντα στην Ανταρκτική - Νέα μελέτη τους «ακολουθεί» ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
EPA
0

Νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έρχεται να ανατρέψει την θεωρία που ήθελε τους πιγκουίνους να προέρχονται από την Ανταρκτική, όπως πίστευαν εδώ και χρόνια πολλοί επιστήμονες.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ανέλυσε δείγματα αίματος και ιστών από 18 διαφορετικά είδη πιγκουίνων. Χρησιμοποίησαν τις γονιδιωματικές πληροφορίες για να ανατρέξουν πίσω στο παρελθόν και να εντοπίσουν την εξέλιξη των πιγκουίνων εδώ και χιλιετίες.

Οι πιγκουίνοι δεν ζούσαν πάντα στην Ανταρκτική - Νέα μελέτη τους «ακολουθεί» ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
EUROKINISSI


«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρώτη γενιά πιγκουίνων έζησε στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, όχι στην Ανταρκτική όπως πιστεύεται» ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη μάλιστα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. «Οι πιγκουίνοι επέλεξαν εύκρατα κλίματα και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στα κρύα νερά της Ανταρκτικής για να βρουν τροφή».

Πριν περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια, ο Πορθμός του Ντρέικ, μεταξύ της Ανταρκτικής και της Νότιας Αμερικής άνοιξε πλήρως. Αυτό επέτρεψε στους πιγκουίνους να κολυμπήσουν σε ολόκληρο τον Νότιο Ωκεανό και να μετακινηθούν αργότερα στα νησιά της Ανταρκτικής καθώς και στις θερμότερες παράκτιες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής.

Οι πιγκουίνοι δεν ζούσαν πάντα στην Ανταρκτική - Νέα μελέτη τους «ακολουθεί» ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
EPA


Σήμερα, οι πιγκουίνοι βρίσκονται ακόμη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία - καθώς και στην Ανταρκτική, τη Νότια Αμερική, τον Νότιο Ατλαντικό, τη Νότια Αφρική, τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και άλλες περιοχές.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μια νέα γενιά πιγκουίνων για την οποία ωστόσο δεν έχει δοθεί επιστημονική περιγραφή.

Την ίδια ώρα, η μελέτη ρίχνει φως στην προσαρμοστικότητα των πιγκουίνων στην αλλαγή κλίματος αλλά και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Οι πιγκουίνοι δεν ζούσαν πάντα στην Ανταρκτική - Νέα μελέτη τους «ακολουθεί» ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
EPA


«Μπορούμε να πούμε πώς οι πιγκουίνοι μπόρεσαν να διαφοροποιηθούν για να επιβιώσουν στα απίστευτα διαφορετικά θερμικά περιβάλλοντα που ζουν σήμερα, από τους 9 βαθμούς Κελσίου δηλαδή (48 Φαρενάιτ) στα νερά γύρω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μέχρι τις αρνητικές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική και τους έως 26 βαθμούς (79 Φαρενάιτ) στα Νησιά Γκαλαπάγκος», δήλωσε ο Ράουρι Μπόουι, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές και καθηγητής της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

«Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να μπορέσουν οι πιγκουίνοι να προσαρμοστούν, και με τον ρυθμό που οι ωκεανοί θερμαίνονται, οι πιγκουίνοι δεν ήταν σε θέση να εξελιχθούν αρκετά γρήγορα για να συμβαδίζουν με τις κλιματικές αλλαγές.


Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει γενετικές προσαρμογές που επέτρεψαν στους πιγκουίνους να επιβιώσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, τα γονίδιά τους εξελίχθηκαν για να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που τους επέτρεψε να ζήσουν και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά αυτά τα βήματα της εξέλιξης χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια - χρόνος που δεν υπάρχει πια, καθώς οι πληθυσμοί των πιγκουίνων μειώνονται.


Σήμερα οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή για τους πιγκουίνους είναι πολλοί. Οι πάγοι που λιώνουν σημαίνουν λιγότεροι χώροι αναπαραγωγής και ανάπαυσης για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει λιγότερη τροφή για τα όμορφα αυτά πτηνά.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ