Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα

Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι φυσικές ίνες σε υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τις συνθετικές. 

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων εταιρειών να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υγρών μαντηλακίων με τη χρήση φυσικών ινών, όπως βισκόζη και λυοσέλ, που προέρχονται από κυτταρίνη του ξύλου, οι ερευνητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι εναλλακτικές αυτές είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Η Winnie Courtene-Jones από το Πανεπιστήμιο του Bangor εξηγεί πως η απομάκρυνση από τις ίνες με βάση τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο  πολυεστέρας, προς εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης γίνεται βεβιασμένα, χωρίς εκτενείς δοκιμές για τον αντίκτυπο τους. Στη μελέτη της, η ομάδα εξέτασε την επίδραση των υγρών μαντηλακίων με φυσικές ίνες στο έδαφος και στους οργανισμούς που το κατοικούν.

Στο πείραμα, εκτέθηκαν γαιοσκώληκες του είδους Eisenia fetida σε διαφορετικές συγκεντρώσεις βισκόζης, λυοσέλ και πολυεστέρα στο χώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις πολυεστέρα προκάλεσαν θνησιμότητα περίπου 30% στους γαιοσκώληκες μέσα σε 72 ώρες, ενώ για τη βισκόζη το ποσοστό έφτασε το 80% και για το λυοσέλ το 60%.

Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, όπως αυτές που συνήθως απαντώνται στο περιβάλλον, οι γαιοσκώληκες παρουσίασαν μειωμένα ποσοστά αναπαραγωγής με έκθεση σε βισκόζη και λυοσέλ σε σύγκριση με τον πολυεστέρα.

Η Caroline Gauchotte-Lindsay από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δήλωσε: «Οι ίνες φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι καλύτερες κατά τη φάση παραγωγής τους, επειδή δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι καλύτερες κατά την αποσύνθεσή τους στο περιβάλλον». Η ίδια τόνισε ότι, ενώ οι ίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη μείωση της εξάρτησης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δεν υπάρχει σαφές μήνυμα ότι είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Τι είναι η βισκόζη και το λυοσέλ

Η βισκόζη και το λυοσέλ είναι τύποι φυτικών ινών που παράγονται από κυτταρίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από ξύλο ή άλλες φυτικές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτικές των συνθετικών ινών, όπως ο πολυεστέρας, λόγω της φυσικής τους προέλευσης και της δυνατότητάς τους να αποδομούνται πιο εύκολα στο περιβάλλον.

Η βισκόζη είναι ένας τύπος ινών που προέρχεται από την κυτταρίνη του ξύλου και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων για περισσότερο από έναν αιώνα. Η βισκόζη περνά από χημική επεξεργασία για να μετατραπεί σε ίνες που μοιάζουν με μετάξι ή βαμβάκι, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή για την παραγωγή ρούχων και άλλων υφασμάτων. Αν και προέρχεται από φυσικές πρώτες ύλες, η διαδικασία παραγωγής της περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Το λυοσέλ είναι μια πιο σύγχρονη ίνα φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκε ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική της βισκόζης. Προέρχεται επίσης από την κυτταρίνη, κυρίως από ευκαλύπτους, και η διαδικασία παραγωγής του είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο τοξική, καθώς χρησιμοποιείται ένας οργανικός διαλύτης που μπορεί να ανακυκλωθεί. Το λυοσέλ είναι ανθεκτικό, απορροφητικό και βιοαποικοδομήσιμο και συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ρούχα, υγρά μαντηλάκια και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Με πληροφορίες από NewScientist

 


 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Περιβάλλον / Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε συνολικά 72 είδη, 4 εκ των οποίων σπάνια, καθώς και πολλά άλλα δύσκολα ή μη που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στο νησί
LIFO NEWSROOM