Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα

Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι φυσικές ίνες σε υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τις συνθετικές. 

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων εταιρειών να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υγρών μαντηλακίων με τη χρήση φυσικών ινών, όπως βισκόζη και λυοσέλ, που προέρχονται από κυτταρίνη του ξύλου, οι ερευνητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι εναλλακτικές αυτές είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Η Winnie Courtene-Jones από το Πανεπιστήμιο του Bangor εξηγεί πως η απομάκρυνση από τις ίνες με βάση τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο  πολυεστέρας, προς εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης γίνεται βεβιασμένα, χωρίς εκτενείς δοκιμές για τον αντίκτυπο τους. Στη μελέτη της, η ομάδα εξέτασε την επίδραση των υγρών μαντηλακίων με φυσικές ίνες στο έδαφος και στους οργανισμούς που το κατοικούν.

Στο πείραμα, εκτέθηκαν γαιοσκώληκες του είδους Eisenia fetida σε διαφορετικές συγκεντρώσεις βισκόζης, λυοσέλ και πολυεστέρα στο χώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις πολυεστέρα προκάλεσαν θνησιμότητα περίπου 30% στους γαιοσκώληκες μέσα σε 72 ώρες, ενώ για τη βισκόζη το ποσοστό έφτασε το 80% και για το λυοσέλ το 60%.

Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, όπως αυτές που συνήθως απαντώνται στο περιβάλλον, οι γαιοσκώληκες παρουσίασαν μειωμένα ποσοστά αναπαραγωγής με έκθεση σε βισκόζη και λυοσέλ σε σύγκριση με τον πολυεστέρα.

Η Caroline Gauchotte-Lindsay από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δήλωσε: «Οι ίνες φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι καλύτερες κατά τη φάση παραγωγής τους, επειδή δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι καλύτερες κατά την αποσύνθεσή τους στο περιβάλλον». Η ίδια τόνισε ότι, ενώ οι ίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη μείωση της εξάρτησης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δεν υπάρχει σαφές μήνυμα ότι είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Τι είναι η βισκόζη και το λυοσέλ

Η βισκόζη και το λυοσέλ είναι τύποι φυτικών ινών που παράγονται από κυτταρίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από ξύλο ή άλλες φυτικές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτικές των συνθετικών ινών, όπως ο πολυεστέρας, λόγω της φυσικής τους προέλευσης και της δυνατότητάς τους να αποδομούνται πιο εύκολα στο περιβάλλον.

Η βισκόζη είναι ένας τύπος ινών που προέρχεται από την κυτταρίνη του ξύλου και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων για περισσότερο από έναν αιώνα. Η βισκόζη περνά από χημική επεξεργασία για να μετατραπεί σε ίνες που μοιάζουν με μετάξι ή βαμβάκι, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή για την παραγωγή ρούχων και άλλων υφασμάτων. Αν και προέρχεται από φυσικές πρώτες ύλες, η διαδικασία παραγωγής της περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Το λυοσέλ είναι μια πιο σύγχρονη ίνα φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκε ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική της βισκόζης. Προέρχεται επίσης από την κυτταρίνη, κυρίως από ευκαλύπτους, και η διαδικασία παραγωγής του είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο τοξική, καθώς χρησιμοποιείται ένας οργανικός διαλύτης που μπορεί να ανακυκλωθεί. Το λυοσέλ είναι ανθεκτικό, απορροφητικό και βιοαποικοδομήσιμο και συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ρούχα, υγρά μαντηλάκια και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Με πληροφορίες από NewScientist

 


 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM