Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα γιγάντια πάντα είναι ασπρόμαυρα

Πάντα κοιμάται Facebook Twitter
Pixabay/Cimberley
0

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν τον λόγο που τα πάντα έχουν ασπρόμαυρο τρίχωμα και όπως φαίνεται βρήκαν την απάντηση.

Λοιπόν, μετά από ανάλυση φωτογραφιών 15 άγριων πάντα κατά τη διάρκεια επτά ετών, μια ομάδα ερευνητών από τρεις διαφορετικές χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπρόμαυρη γούνα είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη μορφή καμουφλάζ γι’ αυτά.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Scientific Reports και όπως υποστηρίζουν ότι όλα έχουν να κάνουν με την προστασία των τριχών τους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, την Κινεζική Ακαδημία

Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Jyvaskyla στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο χρωματισμός μπορεί να τους βοηθά να αποφύγουν τα αρπακτικά όπως λεοπαρδάλεις, τίγρεις και ασιατικά άγρια σκυλιά.

«Η μαύρη γούνα αναμειγνύεται σε σκούρες αποχρώσεις και κορμούς δέντρων, ενώ η λευκή γούνα ταιριάζει με το φύλλωμα και το χιόνι όταν υπάρχει, και οι ενδιάμεσοι τόνοι της γούνας ταιριάζουν με βράχους και έδαφος», έδειξαν τα ευρήματά τους.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μπαλώματα στη γούνα τους μπορεί να μπερδέψουν τα αρπακτικά, καθιστώντας το σχήμα τους πιο δύσκολο να εντοπιστεί και επομένως αποθαρρύνοντας μια πιθανή επίθεση.

Ο Δρ Ossi Nokelainen, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα σπάνια φωτογραφικά στοιχεία μας επέτρεψαν να εξετάσουμε την εμφάνιση του γιγάντια πάντα στο φυσικό του περιβάλλον για πρώτη φορά. Με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης ανάλυσης εικόνων, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εικόνες σαν τα πάντα να είχαν δει τον θηρευτή τους».

Με πληροφορίες BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ