ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι αλεπούδες σαν «κατοικίδια»: Πρέπει να ζούμε μαζί τους στις πόλεις, ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ

Οι αλεπούδες σαν «κατοικίδια»: Πρέπει να ζούμε μαζί τους στις πόλεις, ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ Facebook Twitter
Οι αλεπούδες πλέον ζουν στις αυλές των σπιτιών και στις πόλεις, αναφέρει η ΑΝΙΜΑ / Φωτογραφία: ΑΝΙΜΑ
0

Οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε «κατοικίδια» ζώα, καθώς ζουν πλέον στις πόλεις μας, εξηγεί η οργάνωση ΑΝΙΜΑ.

Οι αλεπούδες, που οι περισσότεροι ενδεχομένως θεωρούν «άγρια ζώα», έχουν εξελιχθεί σε «αστικά» ζώα σε όλη την Ευρώπη και χρειάζεται πλέον να μάθουμε να ζούμε μαζί τους, όπως εξηγεί η οργάνωση ΑΝΙΜΑ, που ασχολείται με την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής.

«Τουλάχιστον ένα τηλέφωνο και ένα δυο μηνύματα την ημέρα για αλεπούδες μέσα σε αστικό ιστό δέχεται η ΑΝΙΜΑ. Και κάποιες φορές η συνομιλία δεν πάει και τόσο καλά, γιατί δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των καλούντων. Οι αλεπούδες έχουν εγκατασταθεί εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια στην καρδιά της Αθήνας και στα γύρω προάστια αλλά οι συμπολίτες μας ακόμη ξαφνιάζονται όταν τις συναντούν», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο facebook.

Οι αλεπούδες σαν «κατοικίδια»: Πρέπει να ζούμε μαζί τους στις πόλεις, ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΑΝΙΜΑ

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ, αλεπούδες έχουν εμφανιστεί στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη, στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο, στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία, στην Πεύκη, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στη Βάρη, ακόμα και στη Γλυφάδα. «Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στην ΑΝΙΜΑ σε γενικές γραμμές  θέλουν να τις πιάσουμε και να τις μεταφέρουμε στο "φυσικό τους περιβάλλον", δηλαδή στο βουνό, στο δάσος, κάπου μακριά. Συνήθως ανησυχούν για την ασφάλεια των αλεπούδων και για την υγεία τους, μιας και πολλές φαίνεται να ταλαιπωρούνται από δερματοπάθειες. Υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν για τις γάτες που φροντίζουν. Είναι αλήθεια ότι οι αλεπούδες μπορούν να φάνε μικρά γατάκια», εξηγεί η ΑΝΙΜΑ, προσθέτοντας όμως πως κάτι τέτοιο δεν έχει ουσία: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ανθρώπους που απευθύνονται στην ΑΝΙΜΑ για αυτό το θέμα ότι μια υγιής και εύρωστη αλεπού δεν πιάνεται εύκολα αλλά δεν έχει και νόημα να συλληφθεί, γιατί αν τη μεταφέρουμε στην Πάρνηθα, πχ, θα ξανακατέβει στην πόλη, αν προλάβει πριν τη φάνε οι λύκοι και οι αγέλες των σκύλων που κυκλοφορούν εκεί.  Ότι εμείς μπορούμε, και το κάνουμε, να συλλάβουμε μια καταβεβλημένη αλεπού ή τραυματισμένη και να τη θεραπεύσουμε. Ότι πρέπει να συνηθίσουμε πως πλέον οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε "αστικά" ζώα σε όλη την Ευρώπη, και ότι κάποιες φορές δυστυχώς ίσως  να φάνε γατάκια, αν και συνήθως τρώνε μαζί με αυτά τις τροφές που αφήνουν οι φιλόζωοι. Αλλά και ότι τα γατάκια τρώνε πουλάκια μόνο που δεν τους βλέπουμε να ανησυχούν το ίδιο».

Αναλυτικά, η ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ για τις αλεπούδες:

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM