Μπορείτε να θυμηθείτε τι φάγατε την Τετάρτη; Οι σουπιές μπορούν

Οι σουπιές θυμούνται τι έφαγαν στο τελευταίο τους γεύμα Facebook Twitter
0

Οι σουπιές έχουν όπως φαίνεται εξαιρετική γαστριμαργική μνήμη και θυμούνται πάρα πολύ καλά τι έφαγαν για τελευταίο γεύμα σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Τα μαλάκια της τάξης των Σηπιιδών διαθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους εγκεφάλους στις τάξεις των ασπόνδυλων και θυμούνται πολλά πράγματα που τους συνέβησαν - πού, πότε και πώς - ως το τέλος της ζωής τους. 

Τα κεφαλόποδα μπορεί να έχουν τρεις καρδιές αλλά ζουν το πολύ δύο χρόνια. Είναι όμως μία «περιπετειώδης» ζωή με οχτώ πλοκάμια, μπλε-πράσινο αίμα, άκρα που αναγεννώνται και δυνατότητα φυσικού καμουφλάζ. 

Καθώς μεγαλώνουν, η όρεξη τους μειώνεται αλλά φαίνεται πως ανεξαρτήτως ηλικίας θυμούνται πάρα πολύ καλά τι έφαγαν, πού και πότε, και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα γεύματά τους, όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αλεξάντρα Σνελ, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. 

Η μνήμη των σουπιών φαίνεται πως παραμένει ισχυρή ως το τέλος της ζωής τους, σε αντίθεση με το ανθρώπινο μνημονικό που έχει την τάση να φθίνει στις μεγάλες ηλικίες. Η μνήμη μας αδυνατίζει σταδιακά εξαιτίας της γήρανσης του ιπποκάμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου μας κοντά στα αυτιά που θυμίζει σε σχήμα τα συνονόματα θαλάσσια πλάσματα. 

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σουπιές έχουν έναν κάθετο λωβό, που σχετίζεται με την μάθηση και την μνήμη. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ