Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Μπλε μέδουσες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους φέτος στις ελληνικές θάλασσες μετά την περσινή έξαρση των μωβ μεδουσών. 

Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Χιντήρογλου οι μπλε μέδουσες (Rhizostoma Pulmo) είναι ένα συχνό και παγκόσμιο είδος μεδουσών.

Παράλληλα, ο ειδικός πρόσθεσε ότι η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές και μπλε σε χρώμα, με μέγεθος συνήθως όχι μεγαλύτερο των 60 εκατοστών.

«Θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος, καθώς εμφανίζεται και επιβιώνει σε όλες τις θάλασσες. Η έξαρσή της πιθανόν να έχει συσχέτιση με την αυξημένη θερμοκρασία του νερού και την οργανική ρύπανση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των μεδουσών», τόνισε μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Χιντήρογλου.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η κίνηση των μπλε μεδουσών είναι μικρή, αλλά όσοι κολυμπούν, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Ναι μεν δεν είναι τοξικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όμως, είναι δυσάρεστη εμπειρία η ταλαιπωρία από το τσίμπημά της. Καλό είναι να έχουμε στην παραλία ένα αντισταμινικό σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή μαζί της».

Μια άλλη οδηγία είναι ότι σε καμία περίπτωση κάποιος δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπό του, αν έρθει σε επαφή με την μπλε μέδουσα γιατί τότε το πιο πιθανό είναι να πρηστεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και αν κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τέλος, όσον αφορά τις μωβ μέδουσες, ο κ. Χιντήρογλου σημείωσε ότι φέτος το φαινόμενο είναι περιορισμένο καθώς «δεν υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM