Μικροπλαστικά μέχρι και σε σύννεφα - Ίσως επηρεάζουν τον καιρό

Σύννεφα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες ενδέχεται να έχουν τα μικροπλαστικά που έχουν εντοπιστεί ακόμα και σε σύννεφα. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science & Technology Letters» εντοπίστηκαν μικροπλαστικά ακόμα και σε σύννεφα πάνω από βουνά και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τον καιρό.

Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.

Ένα χιλιοστό έχει 1.000 μικρόμετρα, και παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται lλίγο, αρκετά από αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια μπορούν να έχουν ένα τεράστιο αποτέλεσμα.  Η ομάδα πίσω από τη μελέτη συνέλεξε δείγματα νεφελώδους νερού από την κορυφή του όρους Τάι, γιατί η κορυφή του βουνού είναι γεμάτη από σύννεφα.  Ανέλυσαν τα δείγματα κάτω από μικροσκόπια και με ένα φασματόμετρο για να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση του περιεχομένου των νεφών, όπως αναφέρει η Daily Mail. 

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε 24 από τα 28 δείγματα και η ποσότητα αυξανόταν όσο πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, όπου τα σύννεφα ήταν επίσης πιο πυκνά.

Ποια σύννεφα είχαν περισσότερα μικροπλαστικά 

Εν ολίγοις μετά την ανάλυση των δειγμάτων διαπίστωσαν ότι τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.

Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι. Τα μοντέλα υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Περιβάλλον / Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Ένδειξη της δυσαρέσκειας των κατοίκων της Βαρκελώνης αποτελούν τα γκράφιτι με το σύνθημα «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» και οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού
LIFO NEWSROOM
Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM
Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM