Κάτοικοι του Πειραιά είδαν χθες, στον όρμο Σκαφάκι, μια φώκια να κολυμπά δίπλα στην ακτή. Σύμφωνα με την βιολόγο της MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, κ. Στέλλα Αδαμαντοπούλου, με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία, η ίδια φώκια εθεάθει και σήμερα λίγο πιο κάτω, στο Τουρκολίμανο.

 

'Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι της Αττικής βλέπουν φώκιες κοντά στις ακτές. Σύμφωνα με την κ. Αδαμαντοπούλου, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί "επισκέψεις" φώκιας ακόμα και μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που το αποδίδει στην ασφάλεια που ίσως ασθάνονται τα συγκεκριμένα ζώα μέσα στους όρμους.

 

"Αν η σχετική παύση της ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έχει συντείνει στο να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα; Όχι, θα έλεγα να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Άλλωστε όπως σας είπα είναι κάτι που παρατηρούμε ήδη να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια".

 

 

Σε ανάρτηση πάντως της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας αναφέρονται και τα ακόλουθα:

 

"Όσοι βρέθηκαν στα βράχια της Πειραϊκής είχαν την τύχη να θαυμάσουν την "Φρύνη" να χαλαρώνει και να παίρνει τους υπνάκους της. Τα χαρακτηριστικά σημάδια που φέρει το ζώο στη ράχη του μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι είναι ένα ενήλικο θηλυκό, αφού αυτές οι χαρακιές δημιουργούνται από τα αρσενικά κατά το ζευγάρωμα. Επίσης είναι μοναδικές για κάθε ζώο και αποτελούν την ταυτότητά του.

 

Έτσι, συγκρίνοντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας εστάλησαν, συνειδητοποιήσαμε ότι το ζώο είχε παρατηρηθεί ξανά τον περασμένο Οκτώβριο στους Αγίους Θεοδώρους. Ταυτοποιήθηκε και καταχωρήθηκε στον Κατάλογο Φωτοαναγνώρισης της MOm ως "Φρύνη" για να μπορούμε με τη βοήθεια των πολιτών να παρακολουθούμε τις κινήσεις της.

 

Δεν πρόκειται λοιπόν, (όπως πολλοί νόμισαν) για τον «Κοσμά» την αρσενική φώκια που το 2015-2016 σύχναζε στον Άγιο Κοσμά και την τριγύρω περιοχή. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συχνά άτομα μεσογειακής φώκιας στις ακτές της Αττικής. Ευχαριστούμε όσους μας ειδοποίησαν και μας έστειλαν βίντεο και φυσικά είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να λάβουμε πληροφορίες από τις επόμενες εμφανίσεις της Φρύνης ή άλλων φωκών! Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι πάντα κρατούμε τις αποστάσεις μας και (ειδικά όταν το ζώο είναι στην στεριά) και κρατάμε μακριά οικόσιτα ζώα και παιδιά!".

 

 

 

 

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον κ. Χάρη Ιωακειμίδη, κάτοικο της περιοχής.