Μεξικό: Πάνω από 100 σκελετοί μαμούθ στο σημείο κατασκευής του νέου αεροδρομίου

Μεξικό: Πάνω από 100 σκελετοί μαμούθ στο σημείο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εν μέσω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους σκελετούς μαμούθ

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 σκελετοί μαμούθ έχουν εντοπιστεί σε σχεδόν 200 σημεία ανασκαφής, μαζί με άλλα θηλαστικά της Εποχής των Παγετώνων, στην περιοχή όπου προορίζεται για τον νέο εμπορικό αερολιμένα της πρωτεύουσας της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές στα Μέσα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία μαμούθ» που έχει εντοπιστεί ποτέ. 

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών Ruben Manzanilla, εξήγησε την Τρίτη ότι πριν από περίπου 24.000 χρόνια τα κοπάδια των μαμούθ έφτασαν σε αυτό το σημείο το οποίο τα δελέασε καθώς υπήρχαν εκτεταμένα λιβάδια και λίμνες. «Αυτό το μέρος ήταν σαν παράδεισος», δήλωσε στο Reuters, σημειώνοντας ότι καθώς οι τελευταίοι παγετώνες έλιωναν ένα ευρύ φάσμα θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων ειδών καμήλας, αλόγων και βουβαλιών, ζούσαν κατά μήκος μίας ακτογραμμής με λάσπη. 

Σύμφωνα με τον Manzanilla τα ζώα εισχώρησαν πολύ βαθιά και εγκλωβίστηκαν στη λάσπη. Ο ίδιος εικάζει ότι τα περισσότερα από τα μαμούθ πέθαναν με αυτόν τον τρόπο, αν και προσθέτει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως περίπου πριν από 10.000 χρόνια, οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να κυνηγούσαν τα ζώα βάρους 20 τόνων με βέλη και δόρατα, ή έσκαβαν τάφρους για να τα παγιδεύσουν. Ωστόσο η τεράστια ποσότητα από οστά και χαυλιόδοντες έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες. «Περιμέναμε πως θα βρούμε μαμούθ, αλλά όχι τόσα πολλά», πρόσθεσε. 

Μεξικό: Πάνω από 100 σκελετοί μαμούθ στο σημείο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Facebook Twitter
ΕΡΑ

Μεξικό: Πάνω από 100 σκελετοί μαμούθ στο σημείο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Facebook Twitter
ΕΡΑ

Σύμφωνα με τον Manzanilla, μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, η τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, θα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες αντίστοιχες στις ΗΠΑ και στη Σιβηρία ως προς τον αριθμό των απολιθωμάτων. Παράλληλα σχεδιάζεται και ένα μουσείο στον κεντρικό τερματικό σταθμό του νέου αεροδρομίου.

Οι «αλληλοσυνδεόμενες» λίμνες που κάποτε κάλυπταν την Κοιλάδα του Μεξικού αποστραγγίστηκαν σκόπιμα από Ισπανούς αποίκους. Σήμερα, στο κυρίως ξηρό τοπίο κυριαρχούν εργατικές γειτονιές και δρόμοι που ξεχύνονται από την Πόλη του Μεξικού.

Με πληροφορίες από MercoPress/Voice of America/BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές

Περιβάλλον / «Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές

Το κολιμπρί που απαθανάτισε ο Βέγα ήταν αρσενικό, όπως μαρτυρούσε το σμαραγδένιο πτέρωμά του, ο μπλε λαιμός του και καμπύλο μαύρο ράμφος του
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ