Μεσόγειος: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα

Μεσόγειος: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα Facebook Twitter
Πηγή φωτό IUCN
0

Περίπου 229.000 τόνοι πλαστικών απορριμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, αριθμός που μπορεί να διπλασιαστεί ως το 2040, αν δεν ληφθούν φιλόδοξα μέτρα, προειδοποιεί η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Η Αίγυπτος ευθύνεται για 74.000 τόνους ετησίως, η Ιταλία για 34.000 τόνους και η Τουρκία για 24.000. Είναι οι τρεις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο με πλαστικά την Μεσόγειο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IUCN.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ποσότητας πλαστικών ανά κάτοικο, πρώτο στη λίστα είναι το Μαυροβούνιο με 8 κιλά κατ΄ άτομο ετησίως και ακολουθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία με 3 κιλά ετησίως κατ΄άτομο.

Όσο για τη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση ευθύνεται για 592 τόνους πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο.

«Συνολικά, περίπου 229.000 τόνοι πλαστικών απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Μεσόγειο - ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 500 κοντέινερ καθημερινά», αναφέρει η IUCN σε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι χρειάζονται φιλόδοξα μέτρα πέραν των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι χώρες.

«Η ρύπανση με πλαστικά είναι πηγή μακροχρόνιων επιπτώσεων για τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα και για την βιοποικιλότητα, κυρίως για τα θαλάσσια ζώα που κινδυνεύουν να παγιδευθούν ή να καταπιούν πλαστικά απορρίμματα και να καταλήξουν πεθαίνοντας από εξάντληση και πείνα», σημειώνει η Μίνα Επς, διευθύντρια του Θαλάσσιου και Πολικού Προγράμματος της IUCN, οργάνωσης που είναι γνωστή για την κόκκινη λίστα αναφοράς των απειλούμενων ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε 100 από τις πλέον ρυπογόνες πόλεις θα μπορούσε να μειώσει την απόρριψη πλαστικών στη Μεσόγειο κατά 50.000 τόνους ετησίως.

Ειδικότερα, η απαγόρευση ορισμένων προϊόντων όπως οι πλαστικές σακούλες θα επέτρεπε τη μείωση της ποσότητας των πλαστικών στην θάλασσα κατά ακόμη 50.000 τόνους ετησίως.

«Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, τα ερευνητικά ινστιτούτα, οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργασθούν για να επανεξετάσουν την διαδικασία και τις αλυσίδες τροφοδοσίας, να επενδύσουν στην καινοτομία και να υιοθετήσουν αειφόρα μοντέλα κατανάλωσης και βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων για να σταματήσουν την ροή της ρύπανσης με πλαστικά», τονίζει ο Αντόνιο Τρόγια, διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας για τη Μεσόγειο της IUCN.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM