Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι μεγάλοι πίθηκοι στην Αφρική

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι μεγάλοι πίθηκοι στην Αφρική Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι μεγάλοι πίθηκοι στην Αφρική
0

Αναστέλλεται κάθε τουριστική δραστηριότητα στα καταφύγια με τους γορίλες στην Αφρική, υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν οι μεγάλοι πίθηκοι μπορούν να προσβληθούν από τον κορωνοΐό, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχομένως οι πιο κοντινοί συγγενείς του ανθρώπου διατρέχουν και αυτοί κίνδυνο.

Η Kirsten Gilardi επικεφαλής κτηνίατρος για τους γορίλες στα δάση της Ρουάντα, της Ουγκάντα και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, υποστηρίζει πως «Δε γνωρίζουμε αν είναι μολυσμένοι οι ορεινοί γορίλες, δεν έχουμε κανένα στοιχείο για κάτι τέτοιο. Αλλά επειδή οι γορίλες των βουνών είναι ευαίσθητοι στα ανθρώπινα παθογόνα, γνωρίζουμε ό,τι μπορούν να αναπτύξουν αναπνευστικά νοσήματα».

Οι γορίλες των ορεινών περιοχών (Gorilla beringei beringei) είναι ένα απειλούμενο είδος μεγάλου πιθήκου που βρίσκεται μόνο στα δάση της Ρουάντα, της Ουγκάντα και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Και στις τρεις χώρες παρατηρήθηκαν κρούσματα του κορωνοϊού και έτσι ανεστάλη η όποια τουριστική επαφή με τον άνθρωπο.

Κοινωνική αποστασιοποίηση

 

Το έργο των κτηνιάτρων που φροντίζουν για τους άγριους γορίλες συνεχίζεται, αλλά με πρόσθετες προφυλάξεις.

«Πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα, όπως η κοινωνική απομόνωση, βρίσκονται στο επίκεντρο των συστάσεων για την προστασία των μεγάλων πιθήκων», δήλωσε η dr. Gilardi, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια.

Ακόμη και πριν από την έξαρση, οι άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν επτά μέτρα μακριά από τους γορίλες. Οι νέες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) απαιτούν ελάχιστη απόσταση 10 μέτρων από τους μεγάλους πιθήκους, με τις ανθρώπινες επισκέψεις να μειώνονται στο ελάχιστο, καθώς είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Κανένας άνθρωπος που είναι άρρωστος ή που έχει έρθει σε επαφή με άρρωστο κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε χώρους όπου διαμένουν οι γορίλες.

Η απώλεια βιοτόπων και η λαθροθηρία αποτελούν τεράστιες απειλές για την επιβίωση των μεγάλων πιθήκων, αλλά οι ιοί προκαλούν επίσης έντονη ανησυχία.

Πλέον, η λοιμώδης νόσος του κορωνοϊού είναι μεταξύ των τριών πρώτων απειλών. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να φέρουν τον κοινό ιό της γρίπης, ενώ πιστεύεται ότι και ο ιός του Έμπολα έχει σκοτώσει χιλιάδες χιμπατζήδες και γορίλες στην Αφρική.

Κλειστά τα καταφύγια των ουρακοτάγκων

 

Ο Serge Wich, καθηγητής βιολογίας των πρωτευόντων στο Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ, δήλωσε ότι πολλές κυβερνήσεις έκλεισαν τις τουριστικές δραστηριότητες σε καταφύγια όπου φιλοξενούνται μεγάλοι πίθηκοι, ενώ οι ερευνητές και το προσωπικό εκεί λαμβάνει επιπλέον μέτρα προστασίας.

«Δε γνωρίζουμε, εάν θα μολυνθούν, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά δεδομένων των επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων, ο κορωνοϊός είναι ένα ρίσκο δεν θέλουμε να πάρουμε για τους μεγάλους πίθηκους. Ένα σημαντικό βήμα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο είναι να κλείσουν οι χώροι».

Το Κέντρο Αποκατάστασης Ουρακοτάγκων Σέπιλοκ στο νησί Βόρνεο είναι ένα από τα πολλά καταφύγια για τους μεγάλους πιθήκους που έκλεισαν τις πόρτες του στο κοινό.

Η Susan Sheward, ιδρυτής και πρόεδρος της Orangutan Appeal UK, δήλωσε πως «Η ασθένεια αυτή θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για τον ουρακοτάγκο  που ήδη διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να πάρουμε. Οι ουρακοτάγκοι στο Σεπίλοκ παραμένουν υγιείς και ασφαλείς» διευκρίνισε.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι μεγάλων πιθήκων που ζουν σήμερα: οι γορίλες, οι μπονόμπος και οι χιμπατζήδες της Αφρικής και οι ουρακοτάγκοι της Νότιο-ανατολικής Ασίας.

Οι άνθρωποι συνδέονται στενά με τους μεγάλους πιθήκους, καθώς μοιράζοντας κοινό πρόγονο πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Με πληροφοριες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Περιβάλλον / Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε συνολικά 72 είδη, 4 εκ των οποίων σπάνια, καθώς και πολλά άλλα δύσκολα ή μη που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στο νησί
LIFO NEWSROOM
Διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικό: Ποιοι «κωλυσιεργούν» - Ποιοι αγωνιούν για συμφωνία

Περιβάλλον / Διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικό: Ποιοι «κωλυσιεργούν» - Ποιοι αγωνιούν για συμφωνία

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες συνεχίζουν να προβάλλουν ενστάσεις για μια συμφωνία ολιστικής αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικό - Συνεχίζονται οι συζητήσεις
LIFO NEWSROOM
Σπατάλη τροφίμων: Πώς οι καταναλωτές έδειξαν συμπόνια για τις «μοναχικές μπανάνες» στα σούπερ μάρκετ

Περιβάλλον / Σπατάλη τροφίμων: Πώς οι καταναλωτές έδειξαν συμπόνια για τις «μοναχικές μπανάνες» στα σούπερ μάρκετ

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε διαδικτυακή έρευνα με ντομάτες, υποδεικνύοντας ότι η στρατηγική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Άδεια μετ' αποδοχών λόγω καιρού, μετά τις φονικές πλημμύρες

Διεθνή / Κλιματική αλλαγή: Πότε θα παίρνουν την άδεια μετ' αποδοχών οι Ισπανοί

Η κυβέρνηση ενέκρινε διάταξη που προβλέπει έως και τέσσερις ημέρες «κλιματική άδεια μετ' αποδοχών», ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να μην ταξιδεύουν, κατά τη διάρκεια έκτακτων καιρικών συνθηκών
LIFO NEWSROOM