Τέσσερις σπάνιοι ορεσίβιοι γορίλες, τρεις εκ των οποίων ήταν θηλυκοί, σκοτώθηκαν από κεραυνό σε εθνικό πάρκο της Ουγκάντα, ανακοίνωσε μια ομάδα προστασίας.

 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη διεξαγωγή νεκροψίας στα τέσσερα ζώα, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα αρσενικό βρέφος, τα οποία πέθαναν στις 3 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Πάρκο του Mgahinga στη νοτιοδυτική Ουγκάντα. Με βάση τα ευρήματα, είναι πιθανό η αιτία θανάτου να ήταν η ηλεκτροπληξία από κεραυνό, ανέφερε σε δήλωσή το Σάββατο η οργάνωση Greater Virunga Transboundary Collaboration. Η εργαστηριακή επιβεβαίωση θα έρθει σε δύο έως τρεις εβδομάδες.

 

Οι τέσσερις γορίλες ήταν μέλη μιας ομάδας 17 ζώων, που είναι γνωστή ως οικογένεια Hirwa, η οποία είχε μετακινηθεί στο εθνικό πάρκο Mgahinga τον Αύγουστο του περασμένου έτους από το εθνικό πάρκο Volcanoes στη γειτονική Ρουάντα.


«Το συμβάν ήταν εξαιρετικά λυπηρό», δήλωσε ο γραμματέας της ομάδας προστασίας στο BBC. «Οι δυνατότητες των τριών θηλυκών για τη συμβολή τους στον πληθυσμό ήταν τεράστια». Τα άλλα 13 μέλη της ομάδας βρέθηκαν σώα. Το 2008, είχε βρεθεί ότι μόνο 680 από τους γορίλες έχουν απομείνει ζωντανοί, αλλά χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και τις περιπολίες κατά της λαθροθηρίας, ο πληθυσμός τους έχει πλέον ξεπεράσει τους 1000.

 

Λόγω αυτών των προσπαθειών, το 2018, οι ορεσίβιοι γορίλες- ένα υποείδος του ανατολικού γορίλα - άλλαξε κατάταξη και από είδος σε «κρίσιμο κίνδυνο» θεωρείται «απειλούμενο» στον κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Καλύπτοντας τις βόρειες πλαγιές τριών ηφαιστείων, ο Εθνικός Δρυμός του Mgahinga είναι μέρος του ορεινού όγκου Virunga που μοιράζεται μεταξύ Ρουάντας και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο ορεινός όγκος είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους συντήρησης στον κόσμο και ένας από τους δύο μόνο τόπους όπου βρίσκονται οι γορίλες αυτοί.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr