Καναδάς: Κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων

Καναδάς: Κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων στον δυτικό κόλπο Hudson του Καναδά μειώθηκε κατά 27% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

H κυβερνητική έκθεση εκτιμά ότι 618 ζώα ζούσαν στην περιοχή πέρυσι, από 842 το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ενήλικες θηλυκές αρκούδες και τα μικρά τους πλήττονται ιδιαίτερα και βασικός παράγοντας παρακμής του πληθυσμού τους είναι η κλιματική αλλαγή.

Η Αρκτική θερμαίνεται τώρα πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο θαλάσσιος πάγος από τον οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες για το κυνήγι φώκιας σχηματίζεται αργότερα και λιώνει νωρίτερα κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διάρκεια της σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχει πάγος θα μπορούσε να ωθήσει τις αρκούδες σε επίπεδα πείνας.

«Οι παρατηρούμενες μειώσεις είναι σύμφωνες με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές αρκούδες», αναφέρει η έκθεση της καναδικής κυβέρνησης.

Η έκθεση κάνει λόγο και για τη μετανάστευση της αρκούδας σε γειτονικές περιοχές.

Τα θηλαστικά - τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα της ξηράς - περνούν κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου Hudson στην επαρχία Μανιτόμπα κάθε φθινόπωρο καθώς επιστρέφουν στον θαλάσσιο πάγο.

Είναι το πιο μελετημένο δείγμα στον κόσμο και η μετανάστευση τους προσελκύει τουρισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Τσόρτσιλ της Μανιτόμπαν, γνωστή και ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας».

Μία από τις χαρακτηριστικές χειρονομίες, εξάλλου στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους ξεκλείδωτες, ώστε οι άλλοι να έχουν κάπου να τρέξουν σε περίπτωση που συναντήσουν μια περιπλανώμενη αρκούδα.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM