Καναδάς: Κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων

Καναδάς: Κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων στον δυτικό κόλπο Hudson του Καναδά μειώθηκε κατά 27% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

H κυβερνητική έκθεση εκτιμά ότι 618 ζώα ζούσαν στην περιοχή πέρυσι, από 842 το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ενήλικες θηλυκές αρκούδες και τα μικρά τους πλήττονται ιδιαίτερα και βασικός παράγοντας παρακμής του πληθυσμού τους είναι η κλιματική αλλαγή.

Η Αρκτική θερμαίνεται τώρα πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο θαλάσσιος πάγος από τον οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες για το κυνήγι φώκιας σχηματίζεται αργότερα και λιώνει νωρίτερα κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διάρκεια της σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχει πάγος θα μπορούσε να ωθήσει τις αρκούδες σε επίπεδα πείνας.

«Οι παρατηρούμενες μειώσεις είναι σύμφωνες με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές αρκούδες», αναφέρει η έκθεση της καναδικής κυβέρνησης.

Η έκθεση κάνει λόγο και για τη μετανάστευση της αρκούδας σε γειτονικές περιοχές.

Τα θηλαστικά - τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα της ξηράς - περνούν κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου Hudson στην επαρχία Μανιτόμπα κάθε φθινόπωρο καθώς επιστρέφουν στον θαλάσσιο πάγο.

Είναι το πιο μελετημένο δείγμα στον κόσμο και η μετανάστευση τους προσελκύει τουρισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Τσόρτσιλ της Μανιτόμπαν, γνωστή και ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας».

Μία από τις χαρακτηριστικές χειρονομίες, εξάλλου στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους ξεκλείδωτες, ώστε οι άλλοι να έχουν κάπου να τρέξουν σε περίπτωση που συναντήσουν μια περιπλανώμενη αρκούδα.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM