Ιταλία: Καλύπτουν τον παγετώνα με μουσαμάδες για να τον «σώσουν» από το καλοκαίρι

Ιταλία: Καλύπτουν τον παγετώνα με μουσαμάδες για να τον «σώσουν» από το καλοκαίρι Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Κάθε καλοκαίρι, οι ιταλικές αρχές προστατεύουν τον παγετώνα Presena, στα βόρεια της χώρας, απλώνοντας δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μουσαμά. 

Καθώς τα ρολά ξετυλίγονται στις πλαγιές με κλήση, επιταχύνουν και γλιστρούν πάνω στο αστραφτερό χιόνι. Το καλοκαίρι έχει φτάσει και ο αλπικός πάγος κρύβεται κάτω από την ανακλαστική επιφάνεια που κρατά μακριά τις ακτίνες του ήλιου.

Από το 1993, ο Presena έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου του και για περιοριστούν οι απώλειες, με το που τελειώνει η τουριστική σεζόν για τους λάτρεις του σκι, ξεκινά ένας αγώνας με τον χρόνο για απλωθούν τα προστατευτικά επιστρώματα πριν λιώσει ο πάγος. 

«Αυτή η περιοχή διαρκώς συρρικνώνεται, οπότε καλύπτουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια», εξηγεί ο Νταβίντ Πανίτσα, ο 34χρονος υπεύθυνος της εταιρείας Carosello-Tonale που αναλαμβάνει το έργο. Όταν το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2008, κάλυπταν μόλις 30.000 τετραγωνικά μέτρα αλλά πλέον η ομάδα απλώνει μουσαμά συνολικής επιφάνειας 100.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Ιταλία: Καλύπτουν τον παγετώνα με μουσαμάδες για να τον «σώσουν» από το καλοκαίρι Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Σε υψόμετρο 2.700 - 3.000 μέτρων, το ειδικό «γεω-ύφασμα» ανακλά το φως του ήλιου και διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία από την εξωτερική, διασώζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χιόνι. Η ομάδα τεντώνει τα καλύμματα και τα ράβει μεταξύ τους για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν να περάσουν θερμά ρεύματα αέρα από κάτω. Σάκοι με άμμο λειτουργούν ως βαρίδια απέναντι στον άνεμο. 

Στα σύνορα της Λομβαρδίας με το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, οι εργάτες ξεδιπλώνουν σεντόνια μήκους 70x5 μέτρα, στο χρώμα του χιονιού. Κάθε ένα από αυτά κοστίζουν περίπου 400 ευρώ και η ομάδα χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες για την τοποθέτησή τους - και άλλες έξι εβδομάδες το φθινόπωρο για να τα αφαιρέσει. 

«Παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται και σε μερικούς παγετώνες της Αυστρίας, αλλά η επιφάνεια που καλύπτεται με μουσαμάδες εκεί είναι πολύ μικρότερη», λέει ο Πανίτσα. 

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, ο 48χρονος Φράνκο Ντελ Πέρο, λέει πως η τεχνολογική πρόοδος έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη μουσαμάδων που είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τα παλιότερα μοντέλα. «Τους αφαιρούμε κάθε Σεπτέμβρη, βλέπουμε ότι έκαναν την δουλειά τους και αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM