Ισπανία: Εκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια ξεβράστηκαν σε ακτές

Περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ισπανία- Εκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια ξεβράστηκαν σε ακτές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Εκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια ξεβράστηκαν στις ακτές της Ισπανίας, προκαλώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες στη χώρα

Με φτυάρια και με άλλα εργαλεία εκατοντάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καθαρίσουν τις αμμώδεις παραλίες από τα σφαιρίδια. 

Γνωστά και ως δάκρυα γοργόνας (mermaid tears) αυτά τα πλαστικά σφαιρίδια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθημερινών αντικειμένων από μπουκάλια νερού έως σακούλες για ψώνια και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα των πλαστικών που καταλήγουν σε ωκεανούς και ποτάμια σε όλο τον κόσμο.

Τα εκατομμύρια αυτά πλαστικά που ξεβράστηκαν στις ισπανικές ακτές προέρχονταν από τουλάχιστον ένα εμπορευματοκιβώτιο. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανώς «σοβαρές επιπτώσεις», αλλά δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αντίκτυπο και αν αυτό θα επηρεάσει την αλιεία.

Οι εικόνες έφεραν μνήμες από τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Γαλικία, τη διαρροή 63.000 τόνων μαζούτ το 2002 που οδήγησε στο κλείσιμο των πλουσιότερων αλιευτικών ζωνών της Ισπανίας. «Δυστυχώς, όλοι μας θυμηθήκαμε εικόνες από το παρελθόν που θα θέλαμε να έχουμε διαγράψει από τη μνήμη μας», είπε η Μοντέρο.

Εκτιμάται ότι 10 τρισεκατομμύρια πλαστικά συσσωματωμένα με μορφή σβόλων μολύνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια έκθεση της μκο Pew Charitable Trusts του 2020.

Η περιβαλλοντική ομάδα Ecologistas en Accion κατήγγειλε την «αδράνεια της περιφερειακής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό της διαρροής» και σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανέφερε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της Toucan Maritime, του Ολλανδού ιδιοκτήτη του σκάφους για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM