Το πρωί της Δευτέρας, μετά από μια σύντομη τελετή προσευχής για ασφάλεια στη θάλασσα και καλό κυνήγι, πέντε πλοία θα φύγουν από ένα λιμάνι στη βόρεια Ιαπωνία για να κυνηγήσουν φάλαινες για εμπορικό σκοπό, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

 

Το αμφιλεγόμενο κυνήγι ξεκινά έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι θα αποχωρήσει από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας στις 30 Ιουνίου. Η απόφασή της Ιαπωνίας να αποχωρήσει, ήρθε αφότου η επιτροπή, το όργανο υπεύθυνο για την προστασία των παγκόσμιων πληθυσμών φαλαινών, καταψήφισε την πρότασή της να επαναλάβει το εμπορικό κυνήγι ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί έχουν ανακάμψει όπως ισχυρίστηκαν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι.

 

Η επικείμενη αποχώρηση των πλοίων από το Kushiro, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, για να σκοτώσει τις φάλαινες Μινκ και άλλα είδη, προκάλεσε καταδίκη εναντίον της Ιαπωνίας και οι τελευταίες πιέσεις λίγο πριν την έναρξη του κυνηγιού, εντείνονται.

 

Σε επιστολή τους, ομάδες διατήρησης άγριας ζωής και προσωπικότητες, όπως οι Stephen Fry και Ricky Gervais, προέτρεψαν τους ηγέτες της G20 που φέτος φιλοξενείται στην Ιαπωνία, να οργανώσουν μια «παρέμβαση» στη σύνοδο κορυφής και να καταδικάσουν δημοσίως την εμπορική φαλαινοθηρία. Η επιστολή ζητά να γίνει ξεκάθαρο πως η Ιαπωνία αποφάσισε κόντρα στη θέληση όλου του πλανήτη να σκοτώσει φάλαινες.  Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν θα αποκαλύψει πόσα θαλάσσια θηλαστικά θα σκοτώσει παρά μόνο μετά την G20, για να αποφύγει αντιδράσεις.

 

Η Humane Society International, δήλωσε: «Η Ιαπωνία που εγκαταλείπει την IWC και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για να επιδιώξει τις εμπορικές φαλαινοθηρικές φιλοδοξίες της, υπονομεύει τη διεθνή της φήμη για μια βιομηχανία της οποίας οι μέρες είναι μετρημένες και ένα προϊόν για το οποίο η ζήτηση έχει μειωθεί». «Η IWC διατηρεί την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας για λόγους που είναι σημαντικοί και οι ηγέτες του κόσμου που συναντιούνται στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια για τη σκληρή επίθεση που σχεδιάζεται στις φάλαινες του Βόρειου Ειρηνικού», προσθέτει.

 

Ωστόσο στο Ayukawa, ένα απομακρυσμένο χωριό στην ακτή του Ειρηνικού που συνδέεται με το κυνήγι φάλαινας εδώ και έναν αιώνα, οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι ψαράδες πιστεύουν ότι η επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.