Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό

Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Νέα δεδομένα για τη μόλυνση που παρατηρείται από τα πλαστικά στον Αρκτικό Ωκεανό φέρνει στο φως έρευνα, που αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα ρούχα μας.

Στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά, δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, τέσσερα πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου και από βάθος 3 με 8 μέτρων.

Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωματιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες.

Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού.

Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό.

«Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει στις απομακρυσμένες άκρες κάθε γωνίας στον Αρκτικό Ωκεανό, από τη Νορβηγία, στον Βόρειο Πόλο, στα ύδατα της Αρκτικής του Καναδά και των ΗΠΑ», σημειώνει ο Δρ. Peter S. Ross, επικεφαλής της έρευνας.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM