Έρευνα: Το 40% των φυτών παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση

Έρευνα: Το 40% των φυτών παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Δύο στα πέντε είδη φυτών του κόσμου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μια διεθνή έκθεση.

Τα φυτά διασφαλίζουν τη ζωή στη Γη, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τώρα τα περισσότερα είδη φυτών δίνουν έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο.

Αυτά τα είδη φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είτε ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής, είτε έχουν καταγραφεί για τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, ή ήταν ένα ανεκμετάλλευτο «σεντούκι θησαυρού» φαρμάκων και βιοκαυσίμων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλές από τις προκλήσεις της ανθρωπότητας, ακόμα και θεραπείες για κορωνοϊούς και άλλα πανδημικά μικρόβια, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Περισσότερα από 4.000 είδη φυτών ανακαλύφθηκαν το 2019, ανάμεσά τους και ορισμένα «θεραπευτικά φυτά» περιλάμβαναν ένα είδος ερύγγιου στο Τέξας, το οποίο θεωρείται για φλεγμονές.

«Δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς φυτά και μύκητες - όλη η ζωή εξαρτάται από αυτά - και είναι πραγματικά καιρός να ανοίξουμε το σεντούκι του θησαυρού», δήλωσε ο καθηγητής Alexandre Antonelli, διευθυντής στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Royal Botanical Gardens, Kew). Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 210 επιστήμονες από 42 χώρες.

«Κάθε φορά που χάνουμε ένα είδος, χάνουμε μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα», είπε ο Antonelli. «Χάνουμε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο καθώς χάνουμε είδη πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να τα βρούμε και να τα ονομάσουμε».

Τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις διεθνώς δεν κατάφεραν να επιτύχουν να αναχαιτίσουν τις απώλειες της βιοποικιλότητας την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές βασίστηκαν την εκτίμησή τους για την αναλογία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση για την Κόκκινη Λίστα της Διατήρησης της Φύσης. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα 350.000 γνωστά είδη φυτών έχει αξιολογηθεί, έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να προσαρμόσουν τα στοιχεία στα δεδομένα, όπως η έλλειψη εργασιών γης σε ορισμένες περιοχές.

Το 2019, ο Nic Lughadha, επικεφαλής της έρευνας στο RBG Kew, ανέφερε ότι 571 είδη είχαν εξαφανιστεί από το 1750, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Η κύρια αιτία είναι η καταστροφή άγριων οικοσυστημάτων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Η υπερβολική συγκομιδή άγριων φυτών, τα κτίρια, τα χωράφια, η ρύπανση και, η ολοένα και αυξανόμενη κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στο δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βασίζονται σε φυτικά φάρμακα ως κύρια πηγή υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η έκθεση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 723 είδη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους απειλούνται με εξαφάνιση. 

«Μόνο το 7% των γνωστών φυτών χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό και ως εκ τούτου τα φυτά και οι μύκητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα ως πιθανές πηγές νέων φαρμάκων», δήλωσε η Melanie-Jayne Howes, ερευνητής στο RBG Kew. «Επομένως, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε καλύτερα τη βιοποικιλότητα, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις νέες προκλήσεις για τον πλανήτη και την υγεία μας».

Ο καθηγητής Monique Simmons, ο οποίος ερευνά τις χρήσεις των φυτών και των μυκήτων στο RBG Kew, δήλωσε ότι η φύση είναι ένα βασικό μέρος για να αναζητήσουμε θεραπείες για κορωνοϊούς και άλλες ασθένειες με προοπτικές πανδημίας.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον πολύ μικρό αριθμό ειδών φυτών από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα για τα τρόφιμα. Αυτό καθιστά τις προμήθειες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και τις νέες ασθένειες, ειδικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό που αναμένεται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050. Οι μισοί άνθρωποι του κόσμου εξαρτώνται από το ρύζι, το αραβόσιτο και το σιτάρι.

«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πάνω από 7.000 είδη βρώσιμων φυτών που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για να διασφαλίσουμε τη διατροφή μας», δήλωσε η Tiziana Ulian, ερευνήτρια στο RBG Kew. Αυτά τα είδη είναι όλα θρεπτικά, ανθεκτικά, με χαμηλό κίνδυνο εξαφάνισης και έχουν ιστορικό ως τοπικά τρόφιμα, αλλά μόλις το 6% καλλιεργείται σε σημαντική κλίμακα».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM