Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά άγρια φώκια να χτυπά "παλαμάκια" - Πώς το εξηγούν και γιατί είναι σημαντικό

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά άγρια φώκια να χτυπά "παλαμάκια" - Πώς το εξηγούν και γιατί είναι σημαντικό Facebook Twitter
Ερευνητές υποστηρίζουν πως κατέγραψαν για πρώτη φορά γκρι φώκιες να χτυπούν «παλαμάκια» κάτω από το νερό και ο ήχος, σύμφωνα με τους ίδιους, θυμίζει πυροβολισμό.
0

Ερευνητές υποστηρίζουν πως κατέγραψαν για πρώτη φορά γκρι φώκιες να χτυπούν «παλαμάκια» κάτω από το νερό.

Ο Dr Ben Burville του Newcastle University προσπαθούσε τα τελευταία 17 χρόνια να καταγράψει μια φώκια να κάνει τον συγκεκριμένο ήχο, που μοιάζει με πυροβολισμό, και παράγεται όταν χτυπά τα πτερύγιά της. Τελικά κατάφερε να το κάνει, μαγνητοσκοπώντας το στιγμιότυπο στα Farne Islands, κοντά στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας.

Το βίντεο που τραβήχτηκε το 2017, δείχνει μια μεγάλη αρσενική φώκια να χτυπά τα πτερύγιά της, σε μια κίνηση που θυμίζει τα γνωστά «παλαμάκια», στην διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά άγρια φώκια να χτυπά "παλαμάκια" - Πώς το εξηγούν και γιατί είναι σημαντικό Facebook Twitter
Ο Dr Ben Burville με μια γκι φώκια στα Farne Islands.

Παρόλο που οι αιχμάλωτες φώκιες έχουν καταγραφεί πολλές φορές να κάνουν την συγκεκριμένη κίνηση, οι επιστήμονες λένε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια άγρια φώκια καταγράφηκε σε κάμερα να κάνει το ίδιο.

Οι άνθρωποι χτυπούν παλαμάκια για να χειροκροτήσουν ή να εκφράσουν επιδοκιμασία, αλλά στην περίπτωση της γκρι φώκιας, η κίνηση εκφράζει το ακριβώς αντίθετο.

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά άγρια φώκια να χτυπά "παλαμάκια" - Πώς το εξηγούν και γιατί είναι σημαντικό Facebook Twitter
Οι γκρι φώκιες χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πτερύγια για να παράγουν δυνατούς ήχους, που μοιάζουν με παλαμάκια, κάτω από το νερό.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αρσενικές φώκιες χτυπούν παλαμάκια ως επίδειξη δύναμης, σε μια προσπάθεια να διώξουν μακριά ανταγωνιστές, προσελκύοντας έτσι πιθανά ταίρια. Η κίνηση παράγει «έναν δυνατό ήχο, υψηλής συχνότητας», που με την σειρά του «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα» στα υπόλοιπα αρσενικά της περιοχής.

Στο βίντεο η αρσενική φώκια φαίνεται να κολυμπά κοντά σε μια θηλυκή, με άλλα αρσενικά να καραδοκούν, πριν ξεκινήσει να χτυπά τα πτερύγια.

«Το αποτέλεσμα από τα "παλαμάκια" ήταν άμεσο και τα υπόλοιπα αρσενικά διασκορπίστηκαν αμέσως. Το χτύπημα ήταν απίστευτα δυνατό και στην αρχή δυσκολευόμουν να πιστέψω τι είχα δει», σχολίασε ο  Dr Ben Burville, που τράβηξε το βίντεο. «Είχα ακούσει πολλές φορές μες στα χρόνια αυτόν τον διαπεραστικό ήχο, σαν πυροβολισμό και ήμουν σίγουρος πως πήγαζε από τα παλαμάκια, αλλά η μαγνητοσκόπηση του φαινομένου μού πήρε 17 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά άγρια φώκια να χτυπά "παλαμάκια" - Πώς το εξηγούν και γιατί είναι σημαντικό Facebook Twitter
Οι αρσενικές φώκιες χτυπούν παλαμάκια ως επίδειξη δύναμης, σε μια προσπάθεια να διώξουν μακριά ανταγωνιστές, προσελκύοντας έτσι πιθανά ταίρια

Το βίντεο είναι μέρος μιας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Mammal Science. 

Ο Dr David Hocking του Monash University στην Αυστραλία, επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Η ανακάλυψη από φώκιες που "χειροκροτούν" μπορεί να μην προκαλεί τόση έκπληξη, στην τελική είναι διάσημες γι' αυτήν την κίνηση, που κάνουν σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Αλλά, ενώ στους ζωολογικούς κήπους τα ζώα συχνά εκπαιδεύονται να χειροκροτούν για την δική μας ψυχαγωγία, αυτές οι γκρι φώκιες το έκαναν στην φύση με δική τους θέληση».

Δείτε το βίντεο:

 

Με πληροφορίες Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM