Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική Facebook Twitter
Οι ακρίδες καταστρέφουν τα πάντα στην ανατολική Αφρική (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

Τα σμήνη των εντόμων έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη την περιοχή, καθώς έχουν ενισχυθεί εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών. Ο υπερυπολογιστής, με βρετανική χρηματοδότηση, χρησιμοποιείται ώστε να προβλέπεται πώς θα κατευθυνθούν οι ακρίδες, επιτρέποντας στις κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα.

Με βάση το Ναϊρόμπι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους για τα σμήνη, δίνει λεπτομερείς προγνώσεις για τον άνεμο, τη βροχή και την υγρασία, παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δυνατότητα αναπαραγωγής των ακριδών. Η επιδρομή, η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών, έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές στην Κένυα, τη Σομαλία και την Ουγκάντα, αλλά επίσης έχει προκαλέσει χάος σε Τανζανία, Ερυθραία και Νότιο Σουδάν.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η απειλή είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα για το Κέρας της Αφρικής, όπου «είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη αναπαραγωγή και νέα σμήνη αρχίζουν να σχηματίζονται, αποτελώντας μια άνευ προηγούμενου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και τον βιοπορισμό, ενόψει της επερχόμενης συγκομιδής».

Οι ακρίδες μπορούν να καλύψουν έως και 100 μίλια την ημέρα και οι εναέριοι ψεκασμοί θεωρούνται το μόνο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισής τους. Το υπολογιστικό μοντέλο, για την πρόβλεψη των μετακινήσεών τους, έχει επιτρέψει την καλύτερη στόχευση των συχνά λιγοστών πόρων.

«Η πρόγνωση είναι αρκετά χρήσιμη, γιατί τους βοηθά να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις ακρίδες τις επόμενες δέκα ημέρες», δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Σαλίχ Μπάμπικερ, επιστήμονας στο κέντρο του Ναϊρόμπι στο οποίο βρίσκεται ο υπερυπολογιστής.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM
Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

Περιβάλλον / Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

 Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασία
LIFO NEWSROOM