Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης του Ζαϊχ Μπολσονάρου να ανακαλέσει ρύθμιση για την προστασία των τροπικών μαγκρόβιων δασών και άλλων εύθραυστων παράκτιων οικοσυστημάτων.

 

Περιβαλλοντικές ομάδες δε, χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «έγκλημα». Τα μαγκρόβια δάση αποτελούν μία σπουδαία ασπίδα προστασίας από την κλιματική αλλαγή.

 

Οι πολιτικές και η ρητορική του Προέδρου Μπολσονάρου για το περιβάλλον προκάλεσαν ευρεία ανησυχία και ο ακροδεξιός ηγέτης κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε παράνομες δραστηριότητες, αναφορικά με το θέμα.

 

Σύμφωνα με την απόφαση ανάκλησης αφαιρούνται οι λεγόμενες «ζώνες μόνιμης προστασίας» που δημιουργήθηκαν το 2002 για τη διατήρηση πολλών τροπικών μαγκρόβιων δασών της Βραζιλίας και αντίστοιχων θαμνωδών αμμόλοφων.

 

Πάρθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες.

 

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η ανάκληση αυτή θα επιτρέψει σε όσους σχεδιάζουν να χτίσουν ακίνητα, να καθαρίσουν μεγάλες περιοχές φυσικών οικοτόπων, στο όνομα του τουρισμού και της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή τους.

 

«Αυτές οι περιοχές υφίστανται ήδη έντονη πίεση από την αύξηση των  ακινήτων», δήλωσε ο Μάριο Μαντοβάνι, επικεφαλής του περιβαλλοντικού ομίλου SOS Mata Atlantica.

 

«Οι σχετικές ρυθμίσεις του 2002 προστάτευαν αυτά τα δάση, τουλάχιστον από την περαιτέρω καταστροφή», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αποκαλώντας την κατάργησή τους «έγκλημα κατά της κοινωνίας».

 

Ένα στρέμμα μαγκρόβιου δάσους απορροφά σχεδόν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με ένα στρέμμα τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

 

Από τότε όμως, που ο Μπολσονάρου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019, η Βραζιλία επλήγη από περιβαλλοντικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της αποψίλωσης των δασών.

 

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρικάρντο Σάλες εμπλέκεται σε διαμάχη από τότε που ανέλαβε τη θέση του.

 

Τον Απρίλιο, σε μία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με τον Μπολσονάρου φέρεται να είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια ευκαιρία να ανατραπεί ο περιβαλλοντικός κανονισμός «τώρα που τα ΜΜΕ μιλάνε μόνο για τον Covid».

 

«Ακόμη και όταν ήμασταν μάρτυρες τεράστια περιβαλλοντικής καταστροφής με την Βραζιλία να φλέγεται, ο Σάλες αφιέρωνε τον χρόνο του για την προώθηση ακόμη περισσότερων καταστροφών», δήλωσε η Greenpeace αναφερόμενη στα νέα μέτρα.

 

Με πληροφορίες του BBC