Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Κροταλίες με φαρμακερά δηλητήρια, από τα μεγαλύτερα είδη που ζουν στα νησιά του Κόλπου της Καλιφόρνια, προσφέρουν νέες και εκπληκτικές ενδείξεις για την εξέλιξη των ζώων.

Μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Μεξικό και συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές αποστολές σε 11 ακατοίκητα νησιά, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη φωλιά κροταλιών του κόσμου.

Κατά την αιχμαλωσία δεκάδων κροταλιών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μετά το ηλιοβασίλεμα, και την ανάλυση του δηλητηρίου τους, έγινε μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Αντί να αναπτύξουν πιο σύνθετα δηλητήρια για να κυνηγούν μια ποικιλία θηραμάτων, όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι οχιές παράγουν απλούστερα δηλητήρια με λιγότερα και πιο εξειδικευμένα τοξικά στοιχεία.

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα. Αυτή η ανατροπή των παραδοσιακών ιδεών για την εξέλιξη προσφέρει καινούργιες οπτικές για το πώς τα είδη προσαρμόζονται σε φυσικούς χώρους που έχουν διασπαστεί από γεωγραφικούς παράγοντες, ανθρώπινη δραστηριότητα ή φυσικές καταστροφές.

Κροταλίες: Η εξέλιξη σε απομόνωση και η σημασία της βιωσιμότητας

«Αυτό δεν αφορά μόνο τους κροταλίες, αλλά την κατανόηση των βασικών τρόπων με τους οποίους η ζωή εξελίσσεται όταν η απομόνωση και η βιοποικιλότητα αρχίζουν να αλλάζουν», δήλωσε ο Mark Margres, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Βιολογίας του USF.

«Εκτός από την ανακάλυψη του δηλητηρίου, οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της μελέτης της απομόνωσης στην εξέλιξη και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον».

Ο Samuel Hirst, διδακτορικός φοιτητής του USF, που βοήθησε στη διοργάνωση των αποστολών, ανέφερε πως τα νησιά της Baja California ήταν ιδανικά για τη μελέτη της εξέλιξης σε απομόνωση.

«Αυτά τα νησιά είναι σχεδόν ανέγγιχτα από ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά για τη μελέτη των εξελικτικών διαδικασιών σε απομόνωση», είπε ο Hirst.

Η ομάδα αιχμαλώτισε και απελευθέρωσε 83 κροταλίες, από τέσσερα διαφορετικά είδη, και ανέλυσε τα δείγματα δηλητηρίου τους.

Η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει τη μελέτη του αίματος των κροταλιών. Οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν αν η γενετική ποικιλότητα ακολουθεί τα ίδια μοτίβα με αυτά του δηλητηρίου, για να διαπιστώσουν αν η απομόνωση επηρεάζει και τη γενετική ποικιλότητα των ειδών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Evolution, μέρος της ακαδημαϊκής πλατφόρμας του Oxford University Press.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM