8,7 εκατομμύρια νεκροί από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2018

8,7 εκατομμύρια νεκροί από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2018 Facebook Twitter
Μέσα σε έναν χρόνο, πληθυσμός όσος αυτός μίας μικρής χώρας, εκτιμάται ότι ξεκληρίστηκε από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται κυρίως από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας (με λιγνίτη, πετρέλαιο, αέριο) και τις μεταφορές (αυτοκίνητα κοκ). Φωτό: Getty images
0



ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ
ένας χρόνος. Ένας εφιάλτης που, ναι, μας έμαθε πολλά, αλλά δεν παύει να είναι εφιάλτης. Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, έχουν ξεκινήσει μαζικά οι εμβολιασμοί και περιμένουμε την ανοσία της αγέλης σε μερικούς μήνες, τουλάχιστον στο κομμάτι του πλανήτη που μπορεί να πληρώσει για τα εμβόλια... Το όνειρο για επιστροφή στην κανονικότητα αρχίζει να αχνοφέγγει. Ένας χρόνος, περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα, περισσότεροι από 2.3 εκατομμύρια νεκροί συμπολίτες μας/ συνταξιδιώτες στη ζωή.

Και εκεί ακριβώς έρχεται η ανατροπή. 8,7 εκατομμύρια. Τόσοι υπολογίζεται ότι ήταν οι νεκροί από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2018. Μέσα σε έναν χρόνο, πληθυσμός όσος αυτός μίας μικρής χώρας, εκτιμάται ότι ξεκληρίστηκε από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται κυρίως από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας (με λιγνίτη, πετρέλαιο, αέριο) και τις μεταφορές (αυτοκίνητα κοκ). Χωρίς πανδημία.

Αυτά είναι τα πρώτα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και ήρθε να μας θυμίσει ότι η ρύπανση (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια) από τη χρήση ορυκτών καυσίμων ΣΚΟΤΩΝΕΙ. Και μάλιστα έχει πολλαπλάσια θύματα από την πανδημία που βιώνουμε. Χωρίς πανικό, χωρίς καθημερινές εκθέσεις, χωρίς καμπύλες και δείκτες, χωρίς μεταλλάξεις, χωρίς ΜΕΘ. Απλά σκοτώνει.

Αυτή είναι άραγε η «κανονικότητα» που λαχταράμε; 8,7 πρόωροι θάνατοι επειδή αναπνέουμε τον αέρα που αναπνέουμε; Για να μας σώσουμε από αυτό το κακό δεν χρειάζεται κάποιο καινούργιο εμβόλιο, παρά μόνο να βγουν όλα τα ορυκτά καύσιμα από τη ζωή μας το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή είναι άραγε η «κανονικότητα» που λαχταράμε; 8,7 πρόωροι θάνατοι επειδή αναπνέουμε τον αέρα που αναπνέουμε; Για να μας σώσουμε από αυτό το κακό δεν χρειάζεται κάποιο καινούργιο εμβόλιο, παρά μόνο να βγουν όλα τα ορυκτά καύσιμα από τη ζωή μας το συντομότερο δυνατόν.

Και επειδή η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, η συνεργασία όλων των χωρών είναι απαραίτητη. Ίσως εδώ δεν θα χρειαστεί η συνεργασία φαρμακευτικών, αλλά επιστημόνων και τεχνικών που θα μεταφέρουν τεχνογνωσία για καθαρή ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργία βιώσιμων πόλεων κ.ο.κ. Τεράστιος κύκλος εργασιών, πιθανότατα μεγαλύτερος από αυτόν των εμβολίων και –σίγουρα– πιο δίκαια κατανεμημένος ανά τον κόσμο.

Η πανδημία, μαζί με τις ενίοτε δυστοπικές συνθήκες της καθημερινότητας, μας έφερε μπροστά στην ισχυρή σύνδεση της δημόσιας υγείας, της κλιματικής κρίσης και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Μας έδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη κοινής και παράλληλης αντιμετώπισης των κρίσεων αυτών ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για επόμενες πανδημίες.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και η έγκαιρη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα (στην παραγωγή ενέργειας, στη βιομηχανία, στις μεταφορές κ.ο.κ.) θα μειώσουν περίπου κατά 8,7 εκατομμύρια τις ετήσιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον κόπο, δεν νομίζετε;

Ας μη γυρίσουμε λοιπόν στην προηγούμενη μακάρια και μακάβρια κανονικότητα. Ας δημιουργήσουμε την καινούργια όπου στα βασικά μας δικαιώματα και κατακτήσεις συγκαταλέγονται ο καθαρός αέρας, η υγιής βιοποικιλότητα, ένα αγροδιατροφικό μοντέλο που προσφέρει επαρκή και υγιεινή τροφή ενώ ταυτόχρονα σέβεται το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία αντί της υπερκατανάλωσης και της συνεχούς αύξησης του ΑΕΠ, η κοινωνική δικαιοσύνη... με άλλα λόγια όσα πραγματικά χρειάζονται για μία κοινωνία δίκαιη, πράσινη, ειρηνική και ευτυχισμένη.

Και μη ρωτήσετε «πώς/ με τι μέσα/ με τι χρήματα;» γιατί αυτό υποτίθεται ότι θα κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δική μας υποχρέωση είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει την καινούργια κανονικότητα αντί να μας βάλει ακόμα πιο βαθιά στην προηγούμενη. Εξάλλου είδαμε πού μας οδήγησε εκείνη. Φτάνει. Πάμε αλλιώς.

*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM