Tι σημαίνει «υπεύθυνη ψαροφαγία» - Η WWF εξηγεί μέσα από έναν χρηστικό οδηγό τη σημασία της

Tι σημαίνει «υπεύθυνη ψαροφαγία» - Η WWF εξηγεί μέσα από έναν χρηστικό οδηγό τη σημασία της Facebook Twitter
0

Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, τα ψάρια και τα θαλασσινά είχαν πάντα μια θέση στο ελληνικό τραπέζι.

Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι γνωστή για την αλιευτική της παράδοση! Πώς φτάσαμε όμως από την αφθονία και την επάρκεια στο σημείο οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για ψαρικά;


Η Ελλάδα και τα άλλα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως. Κάθε άτομο στην περιοχή καταναλώνει κατά μέσο όρο 33,4 κιλά ψαρικών τον χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,9 κιλά. Όσο
για την Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ' άτομο αγγίζει τα 19,6 κιλά, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.


Για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση για ψαρικά σήμερα, τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. εισάγουν 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σε μεγάλο βαθμό από αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί\ κανείς ότι το 80% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ παγκοσμίως το 90% των πληθυσμών ψαριών απειλείται από την υπεραλίευση.

Tι σημαίνει «υπεύθυνη ψαροφαγία» - Η WWF εξηγεί μέσα από έναν χρηστικό οδηγό τη σημασία της Facebook Twitter


Τι σημαίνει αυτό; Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι απ' όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση, συχνά ψαρεύοντας παράνομα ή πιάνοντας μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά. Έτσι, οι θάλασσές μας ερημώνουν, ενώ απειλείται η επιβίωση 800 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα.


Μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι μικροί παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία Cοvid-19 και τα προβλήματα που προκάλεσε στις αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς, ως καταναλωτές, για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να στηρίξουμε όσους εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν;


Επιλέγοντας ψαρικά υπεύθυνα, δίνουμε «μάχη μέσα από το πιάτο μας» κατά της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας που μαραζώνουν τις θάλασσές μας και τους ανθρώπους που ζουν από αυτές. Όσο για το τι σημαίνει «επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα»; Ότι προτιμάμε πάντα αυτά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία. Δεν επιλέγουμε ποτέ γόνο και λέμε όχι σε απειλούμενα είδη, όπως ο ξιφίας, ο γαλέος ή ο ερυθρός τόνος, και σε απαγορευμένα είδη, όπως η πίνα και οι πετροσωλήνες. Έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μόνο τα πιάτα μας γεμάτα αλλά και οι θάλασσές μας.

Tι σημαίνει «υπεύθυνη ψαροφαγία» - Η WWF εξηγεί μέσα από έναν χρηστικό οδηγό τη σημασία της Facebook Twitter

Προκειμένου να μας διευκολύνει να επιλέξουμε ψαρικά υπεύθυνα, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα, το WWF ανέπτυξε τον Οδηγό
Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών «Fish Guide». Αυτός ο οδηγός μάς δίνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε όταν προμηθευόμαστε ή παραγγέλνουμε ψάρια και θαλασσινά.


Επίσης, το Fish Guide περιλαμβάνει τις ψαροσυμβουλές του WWF, χρήσιμα tips, για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι ή τι πρέπει να προσέχουμε στη σήμανση, αλλά και συνταγές θαλασσινών διά χειρός του επίσημου πρεσβευτή της εκστρατείας «Fish
Forward» στην Ελλάδα, Ηλία Μαμαλάκη.

Eνημερώσου για τον οδηγό στο https://fishguide.wwf.gr/campaign/

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM