Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας»

Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας» Facebook Twitter
Curt Bowen/NYT
0

Υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, θαλάσσιες τρύπες στο ωκεάνιο βυθό. Και οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν μία από αυτές, τη μυστηριώδη «Green Banana» στον Κόλπο του Μεξικού.

Αυτό το γνωστικό κενό για την τεράστια αυτή θαλάσσια «λακκούβα» ανοιχτά των ακτών του Μεξικού θα επιχειρήσουν να καλύψουν οι επιστήμονες, με μια αποστολή που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα. Μια ομάδα ερευνητών από το Θαλάσσιο Εργαστήριο Mote του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και μέλη πολλών άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων θα αρχίσουν να μελετούν από κοντά την αινιγματική αυτή ωκεάνια περιοχή, στέλνοντας εξοπλισμό στο βυθό της, σε βάθος 130 μέτρων.

Αυτές οι «μπλε τρύπες» όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες, δεν καταπίνουν ό,τι αδυνατεί να αντισταθεί στην βαρυτική τους έλξη, όπως οι «μαύρες τρύπες». Όμως, για όσους τις μελετούν, παραμένουν ένα πεδίο πρόκλησης.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να κατανοήσουν, μεταξύ άλλων, το αν η συγκεκριμένη μπλε τρύπα συνδέεται με άλλες, σε ένα ευρύτερο δίκτυο, και αν στο εσωτερικό της αναβλύζει γλυκό νερό.

«Πρόκειται για ένα εξερευνητικό εγχείρημα καθώς δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Είναι (οι μπλε τρύπες) ένα πολύτιμος, απαραίτητος οικότοπος; Επηρεάζουν την γύρω περιοχή ή είναι απλώς περιοχές απομονωμένες;» σημειώνει ο Τζιμ Κάλτερ του Ινστιτούτου Mote.

Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας» Facebook Twitter
Curt Bowen/NYT


Σύμφωνα με τον Λάρι Μπόρντεν, καπετάνιο και ψαρά που γνωρίζει τη συγκεκριμένη μπλε τρύπα εδώ και δεκαετίες, το όνομά της προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν ένας συνάδελφός του είδε μια πράσινη μπανανόφλουδα να επιπλέει εκεί.

Ο ίδιος αναρωτιόταν για το βάθος της και κάποια στιγμή το είπε σε έναν φίλο του δύτη, τον Κερτ Μπόουεν. Εκείνος έγινε τελικά ένας από τους πρώτους ανθρώπους που καταδύθηκαν στα βάθη της για να τη χαρτογραφήσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εξειδικευμένο περιοδικό, υπάρχουν τόσες μπλε τρυπες στο βυθμό του Κόλπου του Μεξικού που αν ήταν δυνατό να αποστραγγιστεί η περιοχή, «πιθανότατα θα έμοιαζε σαν ελβετικό τυρί».

Στην αποστολή του επόμενου μήνα που χρηματοδοτείται από τη Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι επιστήμονες θα συλλέξουν μέσω ενός ειδικού οχήματος σχεδόν 300 κιλών, δείγμα νερού και ιζήματος.

Με πληροφορίες από New York Times/Tampabay.com

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM