Στρατός, αστυνομία και αρχές προστασίας περιβάλλοντος επί ποδός στη Βραζιλία, για την προστασία του Αμαζονίου, καθώς πλησιάζει η περίοδος των πυρκαγιών.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας άρχισαν να αναπτύσσονται ήδη από χθες για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επιταχυνόμενη αποψίλωση του δάσους καθώς πλησιάζει η έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών.

 

Υπενθυμίζεται δε ότι τον Απρίλιο, η αποψίλωση «εκτοξεύτηκε» στην περιοχή του Αμαζονίου. Η καταστροφή στο βραζιλιάνικο τμήμα ήταν αυξημένη κατά 64%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα που συγκέντρωσε από δορυφόρους το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE).

 

Ο στρατός, σε συνεργασία με τις πολιτικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, την αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ξεκινά επιχειρήσεις για να σταματήσει η καταστροφή του εθνικού δρυμού στην πολιτεία Χοντόνια, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, τόνισε ο Μοουράου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με υπουργούς.

 

Ο υπουργός Άμυνας Φερνάντου Αζεβέντου ε Σίλβα δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν επιχειρησιακές βάσεις σε τρεις πόλεις στον Αμαζόνιο και ότι κινητοποιούνται 3.800 στρατιωτικοί, οι οποίοι θα κάνουν εφόδους για να εμποδίζεται η παράνομη υλοτομία και άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αρχικό κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 10,3 εκατ. δολάρια.

 

Κυβερνητικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η αποψίλωση του δάσους αυξήθηκε τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, στα 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

Το τμήμα του δάσους που αποψιλώθηκε ήδη φέτος προστίθεται στην έκταση του δάσους που καταστράφηκε πέρυσι, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη της τελευταίας 11ετίας, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή για την απραξία της κυβέρνησης.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέθεσε στον στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή με διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την κίνηση στην οποία προχώρησε πέρυσι, αφού είχαν ήδη σημειώσει έξαρση οι δασικές πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία.

 

Ο στρατός κινητοποιείται φέτος τρεις μήνες νωρίτερα απ' ό,τι το 2019.

 

Ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος εντός και εκτός Βραζιλίας στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος δεν σταματά να ενισχύει τον ρόλο του στρατού, ανέθεσε στις ένοπλες δυνάμεις κεντρικό ρόλο για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αντί να ενισχύσει τους πολιτικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Με πληροφορίες από το Reuters/ ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr