Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων: Το 2020 θα είναι μάλλον η θερμότερη χρονιά στην ιστορία των καταγραφών

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων: Το 2020 θα είναι μάλλον η θερμότερη χρονιά στην ιστορία των καταγραφών Facebook Twitter
Alamy
0

Το έτος που διανύουμε ενδέχεται να είναι το πιο θερμό από τη στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται τα αντίστοιχα αρχεία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι οποίοι υπολογίζουν 50 - 75% πιθανότητα το 2020 να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας τού 2016.

Παρότι τα lockdown λόγω κορωνοϊού έχουν συμβάλει στην εντυπωσιακή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως για την πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας απαιτούνται βαθύτερες δράσεις και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ήδη, από την Ανταρκτική έως τη Γροιλανδία, οι θερμοκρασίες έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ από τον Ιανουάριο, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς η φετινή δεν είναι χρονιά El Niño, φαινόμενο που συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες και θα δικαιολογούσε τις υψηλότερες τιμές.

«Υπάρχει 75% πιθανότητα το 2020 να είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις» επισημαίνει η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η πιθανότητα η φετινή χρονιά να είναι στην πρώτη πεντάδα των πιο θερμών της ιστορίας φτάνει το 99,9%.

Άλλες υπηρεσίες εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς ως προς τις προβλέψεις τους. Συγκεκριμένα, ρεκόρ του 2020 σε θερμοκρασία αναμένει σε πιθανότητα 60% ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του ινστιτούτου Goddard της NASA ενώ το Met Office, βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, κατεβάζει το ποσοστό αυτό στο 50%.

Πλέον, οι αφύσικες καιρικές συνθήκες αποτελούν ολοένα και περισσότερο την κανονικότητα, καθώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται μήνα το μήνα κάθε χρόνο.

Αυτός ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί, αφήνοντας πολλά έθνη της Αρκτικής χωρίς χιόνι. Το Φβερουάριο, ερευνητική βάση στην Ανταρκτική κατέγραψε για πρώτη φορά θερμοκρασία ένω των 20 βαθμών κελσίου ενώ στην άλλη άκρη της γης, στο Qaanaaq της Γροιλανδίας, την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ στον υδράργυρο με 6 βαθμούς κελσίου.

Το πρώτο τετράμηνο δε, του 2020 ήταν πιο έντονο σε ζέση σε ανατολική Ευρώπη και Ασία, όπου ο υδράργυρος ήταν κατά 3 βαθμούς κελσίου υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο. Την περασμένη Παρασκευή στο κέντρο του Λος Άντζελες καταγράφηκε θερμοκρασία 34 βαθμών κελσίου ενώ ρεκόρ ζέστης σημειώθηκε και στη Δυτική Αυστραλία.

Η εξάρτηση και η εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων και κοινωνιών απέναντι στην επιστήμη για ενημέρωση και δράσεις που θα λύνουν τις παγκόσμιες έκτακτες ανάγκες είναι ακριβώς τα μέτρα που χρειάζονται για την επίλυση της επόμενης κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: Την κλιματική αλλαγή» αναφέρει ο Grahame Madge, εκπρόσωπος της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM