Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν τα αποθέματα νερού: Σωματίδια καπνού σε παγετώνες των Άνδεων

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν τα αποθέματα νερού: Σωματίδια καπνού σε παγετώνες των Άνδεων Facebook Twitter
1

Οι φετινές, τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο είναι πιθανό να επιταχύνουν εμμέσως το λιώσιμο των παγετώνων στις Άνδεις, προειδοποιούν ερευνητές από την Βραζιλία, που εκφράζουν φόβους για μια μελλοντική κρίση νερού σε ολόκληρη τη νότια Αμερική.

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέλυσε δεδομένα που καταδεικνύουν αύξηση στον ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι, γεγονός που αποτελεί δυνητικά σοβαρό κίνδυνο για τα πολύτιμα αποθέματα νερού, που είναι απαραίτητα για την διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στις γύρω περιοχές.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν περίπλοκα μοντέλα για την κίνηση και την επίδραση των σωματιδίων που ταξιδεύουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα με τον καπνό, και προσγειώνονται σε παγετώνες των Άνδεων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με τις εικόνες από δορυφόρους.

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν τα αποθέματα νερού: Σωματίδια καπνού σε παγετώνες των Άνδεων Facebook Twitter
Τα σωματίδια καπνού μπορούν να ταξιδέψουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα (Φωτογραφία NASA)

Ο δρ. Νιούτον ντε Μαγκαλές Νέτο προβλέπει ότι μια κρίση νερού, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ήπειρο. «Η αποψίλωση των δασών σε συνδυασμό με τις φωτιές που σημειώνονται κυρίως στην Βολιβία, το Περού και τη Βραζιλία δεν μπορούν να θεωρηθούν τοπικό πρόβλημα. Έχουν κοινωνικές συνέπειες σε όλη την ήπειρο, καθώς οι επιταχυνόμενες απώλειες των παγετώνων αυξάνουν τον κίνδυνο μιας κρίσης νερού σε αρκετές κοινότητες. Αυξάνουν την έκθεση και την ευπάθεια αυτών των ομάδων στην κλιματική αλλαγή».

Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και δείχνει πως οι καπνοί από τις φωτιές στον Αμαζόνιο φτάνουν έως τα βουνά των Άνδεων. Στοιχεία και από προηγούμενες χρονιές με πολλές καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή (2007 και 2010), επιβεβαιώνουν ότι τα σωματίδια από τις φωτιές στο τροπικό δάσος, ταξιδεύουν με τον άνεμο για εκατοντάδες χιλιόμετρα και πέφτουν πάνω σε ορεινούς παγετώνες, όπως ο παγετώνας Ζόνγκο στη Βολιβία.

«Η συγκέντρωση "μαύρου άνθρακα" στην επιφάνεια του πάγου, μειώνει τον βαθμό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας» εξηγεί ο καθηγητής ντε Μαγκαλές. Η πιο σκούρα επιφάνεια απορροφά μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πάγων.

Στην ίδια μοίρα και το βόρειο ημισφαίριο

Η έρευνα εστιάζει σε έναν παγετώνα και θα πρέπει να γίνουν τώρα πιο εκτεταμένες μελέτες. Ωστόσο παρόμοιο πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και στη Γροιλανδία, από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας στη βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Τα σωματίδια φτάνουν έως τους παγετώνες και, όπως εξηγεί ο ντε Μαγκάλες, ο «μαύρος άνθρακας» από την ανθρωπογενή δραστηριότητα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια