Έκπληκτοι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μακάκοι σκοτώνουν και τρώνε αρουραίους στη Μαλαισία

Έκπληκτοι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μακάκοι σκοτώνουν και τρώνε αρουραίους στη Μαλαισία Facebook Twitter
0

Ξαφνιασμένοι με την αποκάλυψη πως οι μακάκοι κυνηγούν και τρώνε αρουραίους στη Μαλαισία, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πίθηκοι σκοτώνουν και τρώνε τακτικά αρουραίους σε φυτείες φοινικέλαιου στην περιοχή, στην οποία παράγεται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το συγκεκριμένο είδος μακάκων θεωρούνταν πως τρέφεται κυρίως με φρούτα και περιστασιακά με σαύρες και πουλιά, αλλά ήταν άγνωστο πως σκοτώνουν αρουραίους σε φυτείες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η όρεξη των πιθήκων για τα τρωκτικά έδειξε ότι αντί να θεωρούνται παράσιτα, όπως συνήθως πιστεύεται, η παρουσία των πρωτευόντων μείωσε τις απώλειες των καλλιεργειών.

«Ξαφνιάστηκα όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά ότι οι μακάκοι τρέφονται με αρουραίους σε φυτείες», δήλωσε η Nadine Ruppert, ανώτερη λέκτορας ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Sains Malaysia, η οποία συνέταξε την έκθεση. «Δεν περίμενα να κυνηγάνε αυτά τα σχετικά μεγάλα τρωκτικά ή ότι θα έτρωγαν τόσο κρέας».

Η ομάδα ερευνητών παρακολούθησε τους μακάκους στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2018 σε φυτείες γύρω από το απόθεμα δασών Segari Melintang της Μαλαισίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι κάθε μία από τις ομάδες μακάκων, με μέσο όρο 44 πιθήκους, σκότωσε περίπου 3.000 αρουραίους κάθε χρόνο. Οι αρουραίοι εκτιμάται ότι καταστρέφουν κατά μέσο όρο το 10% των καλλιεργειών φοινικέλαιου καταναλώνοντας τους καρπούς τους, σε σύγκριση με τους μακάκους που βλάπτουν μόλις το 0,54%. Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι, συνολικά, οι πίθηκοι που τρώνε σε αρουραίους συμβάλλουν στην προστασία των καλλιεργειών.

Η Μαλαισία δημιουργεί περίπου 19,5 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιο ετησίως - το πιο δημοφιλές φυτικό έλαιο στον κόσμο - καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του προϊόντος παγκοσμίως. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από σαμπουάν έως κραγιόν. ακόμη και στο ψωμί και στη σοκολάτα. 

Οι μακάκοι της περιοχής θεωρούνται απειλούμενο είδος, αλλά εξοντώνονται από εργάτες φυτειών φοινικέλαιου στη Μαλαισία. Οι συντάκτες της έκθεσης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλουν στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς και θα προωθήσουν μια «win-win λύση». «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες για την άμβλυνση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων», λένε οι επιστήμονες.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ