«Fake News»: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Κόλινς

«Fake News»: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Κόλινς Facebook Twitter
1

Ο όρος «Fake News» απέκτησε νέο κύρος καθώς ανακοινώθηκε από το Collins πως είναι η λέξη της χρονιάς, ενώ το λεξικό υπογραμμίζει την συνεχή της παρουσία στην επικαιρότητα τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι λεξικογράφοι του Λεξικού Collins, οι οποίοι παρακολουθούν ένα σώμα 4,5 δισεκατομμυρίων λέξεων, ανέφεραν ότι η χρήση του όρου είχε αυξηθεί κατά 365% από το 2016.

Η φράση είναι συχνά χαρακτηριστικό της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ ενώ μόνο τις τελευταίες μέρες ο ίδιος έχει αναφερθεί σε αυτή μέσω Twitter πολλές φορές.

«Fake News»: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Κόλινς Facebook Twitter

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον όρο συχνά και ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως αυτός τον εφηύρε. «Τα μέσα ενημέρωσης είναι στην πραγματικότητα fake, ένας από τους μεγαλύτερους από όλους τους όρους που έχω επινοήσει. Υποθέτω ότι και άλλοι άνθρωποι τον έχουν χρησιμοποιήσει ίσως με την πάροδο των ετών, αλλά δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ», είπε σε συνέντευξη.

 

Αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε από το λεξικό, οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν ότι οι «ψεύτικες ειδήσεις» άρχισαν να χρησιμοποιούνται στους κόλπους της αμερικανικής τηλεόρασης για να περιγράψουν «ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές, πληροφορίες που διαδίδονται στην μετάδοση ειδήσεων».

 

Η χρήση του έχει αυξηθεί από το 2015, σύμφωνα με το λεξικό, και πραγματικά απογειώθηκε φέτος. Ορισμένες άλλες λέξεις που σχετίζονται με την πολιτική και την τρέχουσα επικαιρότητα  ήταν επίσης στον κατάλογο των λέξεων του έτους.

 

Η φράση «Echo chamber» που ορίζεται ως ένα περιβάλλον, ειδικά στα social media, στο οποίο οποιαδήποτε δήλωση γνώμης είναι πιθανό να εγκριθεί επειδή θα διαβαστεί ή θα εισακουστεί μόνο από άτομα που έχουν παρόμοιες απόψεις, είναι μια από αυτές.

 

Σταθερή αύξηση στη χρήση τα τελευταία πέντε χρόνια είχε ο όρος «antifa» (σ.σ. αντιφασιστικός) με τη χρήση του να αυξάνεται κατά σχεδόν 7.000% έπειτα από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιφασιστών διαδηλωτών και ακροδεξιών ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

 

Η Corbynmania, όρος για τον ένθερμο ενθουσιασμό για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αυξήθηκε κατά 310%.

Το λεξικό σημειώνει πάντως το πόσο μεγάλη είναι η επιρροή της πολιτικής επικαιρότητας στη φετινή του λίστα.

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια