Φοιτητικά δάνεια: ο δολοφόνος του αμερικανικού ονείρου

1

«Μεταξύ σοβαρού και αστείου τους είπα "θα μπορούσατε να χαμηλώσετε το ύψος των διδάκτρων μου για να μπορώ να πληρώνω και το ενοίκιό μου ή θα χρειαστεί να μένω στο φορτηγάκι μου για να σας ξεχρεώσω;". Και τότε η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, απολύτως σοβαρή, μου είπε: "Δεν θέλω να σας το πω αυτό, αλλά, ναι ίσως χρειαστεί να μείνετε στο φορτηγάκι σας"».

Αυτή είναι η μαρτυρία ενός εκ των άπειρων Αμερικανών φοιτητών που χρειάστηκαν φοιτητικό δάνειο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Για την ακρίβεια, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει απόφοιτος κολεγίου -πτυχιούχος, μεταπτυχιακός ή διδακτορικός- που να μην είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα. Βάσει αυτής το 52% των αποφοίτων χρωστούν και θα αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους δάνεια, ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής τους. 

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ «χρωστούν» 1,5 τρις σε φοιτητικά δάνεια, ενώ ο μέσος απόφοιτος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του βρίσκεται να χρωστάει γύρω στα 40.000 δολάρια στο εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε. Η Lorelei Salas είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη Νομική, βρέθηκε να χρωστάει -και θα χρωστάει για καιρό- περί τις 130.000 δολάρια. 

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινάς να εργάζεσαι η μόνιμη σκέψη σου είναι πώς θα ξεχρεώσεις και αν θα καταφέρεις ποτέ να μη χρωστάς ούτε μια δόση αυτού του φοιτητικού δανείου», λέει χαρακτηριστικά. 

Για όλους όσοι μιλούν στο βίντεο, το ζητούμενο είναι να αλλάξουν άμεσα οι νόμοι που διέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, βυθίζοντας στη χρεοκοπία τους ανθρώπους της, πρακτικά από την πρώτη μέρα που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια