Το υπουργείο Παιδείας θέλει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Νωρίτερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας είχε ξεκαθαρίσει πως το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου.

 

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, η κα Ζαχαράκη απάντησε πως το υπουργείο είναι θετικό και σε αυτό το σενάριο, αν το επιτρέψει η Επιτροπή. Ο κ. Σύψας πάντως είπε πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των δημοτικών και «κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».

 

Η κα Ζαχαράκη επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%».


Σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση, διαβεβαίωσε ότι η ύλη προχωρά κανονικά τονίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα».