Το υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει τέλος στην απομόνωση ανήλικων κρατουμένων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει τέλος στην απομόνωση ανήλικων κρατουμένων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Τον «ουσιαστικό αποκλεισμό» της πειθαρχικής απομόνωσης των ανηλίκων κρατουμένων ως μέτρου κύρωσης, προβλέπει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη, ενώ παράλληλα έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά των φυλακών Πάτρας και Κέρκυρας.

Με την εγκύκλιο, με την οποία οι κανόνες προσαρμόζονται στις διεθνείς προδιαγραφές, «ο περιορισμός σε πειθαρχικό κελί ανηλίκου αναγνωρίζεται ρητά ως έσχατο μέτρο κύρωσης, που επιβάλλεται μόνο όταν ηπιότερες ποινές δεν επαρκούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό και εφ' όσον οι προβλεπόμενοι χώροι καλύπτουν τις σχετικές προβλέψεις».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φυτράκη, η πειθαρχική απομόνωση ανηλίκων πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, ενώ πρέπει να υπάρχει καθημερινή επίσκεψη ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού.

Παράλληλα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι πρόκειται να ελεγχθούν όλες οι υποδομές των φυλακών, ενώ θα εξετάζεται εναλλακτικά, αντί της απομόνωσης, η απλή επιβολή περιορισμών διαβίωσης του ανηλίκου κρατουμένου στο κελί του.

Ακόμη, κάθε πειθαρχική απομόνωση που αποφασίζεται για ανήλικο θα υποβάλλεται άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο υπουργός Δικαιοσύνης να μπορεί να την διακόψει, να την αναστείλει ή να την χαρίσει, όπως ορίζει ο νόμος.

Εξάλλου, με πρόσφατες εντολές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά στις φυλακές της Κέρκυρας, τα οποία (με απόφαση του Σταύρου Κοντονή) μετατρέπονται ήδη σε μουσειακό χώρο, ενώ γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Πάτρας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται, ότι «και οι δύο αυτές επεμβάσεις έγιναν χωρίς να μειωθεί το επίπεδο ασφάλειας των φυλακών, αφού τα κελιά για τα οποία υπάρχουν σχετικές επικρίσεις της CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη, αντικαταστάθηκαν από άλλους κατάλληλους χώρους».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ