ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους Facebook Twitter
Φωτ.: MOTIONTEAM
0

Καθησυχαστικό εμφανίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τους μαζικούς θανάτους αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Υπενθυμίζεται σε αποικία στη Μικρή Πρέσπα καταγράφηκαν 574 νεκροί αργυροπελεκάνοι και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλοι 24. 

«Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα. Περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις Λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πρόκειται για επιζωοτία, που και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίστηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.), σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Επίσης έχουν ενημερωθεί οι φορείς διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα στην Καστοριά και τη Φλώρινα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι.


 

Ελλάδα
0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ