ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους Facebook Twitter
Φωτ.: MOTIONTEAM
0

Καθησυχαστικό εμφανίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τους μαζικούς θανάτους αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Υπενθυμίζεται σε αποικία στη Μικρή Πρέσπα καταγράφηκαν 574 νεκροί αργυροπελεκάνοι και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλοι 24. 

«Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα. Περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις Λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πρόκειται για επιζωοτία, που και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίστηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.), σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Επίσης έχουν ενημερωθεί οι φορείς διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα στην Καστοριά και τη Φλώρινα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόδος: 38χρονη διέκοψε τη θεραπεία φυματίωσης της κόρης της και αναζητείται από τις αρχές

Ελλάδα / Ρόδος: 38χρονη διέκοψε τη θεραπεία φυματίωσης της κόρης της και αναζητείται από τις αρχές

Η 4χρονη έχει διακόψει τη φαρμακευτική της αγωγή, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της, αλλά και για τη δημόσια υγεία, λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου
LIFO NEWSROOM
First Intake: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού σε δομές ψυχικής υγείας

Ελλάδα / First Intake: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού σε δομές ψυχικής υγείας

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και η ψηφιοποίηση του πρώτου αιτήματος έχει στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας και της αποτελεσματικότητας στην παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας
LIFO NEWSROOM