ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο της γρίπης των πτηνών που έπληξε αργυροπελεκάνους Facebook Twitter
Φωτ.: MOTIONTEAM
0

Καθησυχαστικό εμφανίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τους μαζικούς θανάτους αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Υπενθυμίζεται σε αποικία στη Μικρή Πρέσπα καταγράφηκαν 574 νεκροί αργυροπελεκάνοι και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλοι 24. 

«Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα. Περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις Λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πρόκειται για επιζωοτία, που και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίστηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.), σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Επίσης έχουν ενημερωθεί οι φορείς διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα στην Καστοριά και τη Φλώρινα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι κρίση στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Ελλάδα / «Μίνι κρίση» στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζήσαντες ζητούν δικαιοσύνη

Ελλάδα / Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζώντες ζητούν δικαιοσύνη

Oι μνήμες παραμένουν νωπές για τους συγγενείς των 104 νεκρών, τους δεκάδες ευγκαυματίες και πολυτραυματίες, καθώς και για τους κατοίκους που είδαν κόπους μιας ζωής να χάνονται
LIFO NEWSROOM