Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου είναι ασφαλές, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

 

Το μεσημέρι της τρίτης, μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες για προληπτικούς λόγους απομάκρυναν αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.

 

Αντίστοιχη επιχείρηση, επίσης για προληπτικούς λόγους, έγινε κατά τις νυχτερινές ώρες, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. 

 

«Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το πρώην βασιλικό κτήμα», επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνει ότι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος ήταν η υπογειοποίηση των καλωδίων, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που έγιναν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.