Ξεκινά η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία - Το καλό και το κακό σενάριο

Ξεκινά η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία - Το καλό και το κακό σενάριο Facebook Twitter
0

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο, καθώς σήμερα οδηγούνται στο δικαστήριο της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι από την Πέμπτη.

Οι οικογένειες των δύο Ελλήνων θα παραστούν στη δικαστική αίθουσα καθώς έχουν μεταβεί από χθες στην Τουρκία ενώ το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Κρίσιμο για την έκβαση της υπόθεσης θα είναι εάν οι τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση θα διευρύνουν το κατηγορητήριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας, κάτι που θα δώσε νέα αρνητική τροπή στην υπόθεση.

Κάποιοι εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση Ερντογάν για σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στο πραξικόπημα και είναι στην Ελλάδα έχοντας αιτηθεί άσυλο. Ο τούρκος πρόεδρος ίσως θελήσει να χρησιμοποιήσει τους Έλληνες για διπλωματικό εκβιασμό και αυτό θα περιπλέξει πολύ τα πράγματα.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος με σκληρή στάση προκειμένου να οδηγήσει γραφειοκρατικά τη διαδικασία σε μακροχρόνια διαπραγμάτευση και να κερδίσει για μια ακόμη φορά ακροατήριο μέσα στη χώρα του.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξει το κατηγορητήριο, οι δύο στρατιώτες θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, με αυτό το σενάριο να είναι το ιδανικότερο για την Ελλάδα.

Οι καταθέσεις των δυο Ελλήνων στρατιωτικών


Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA δημοσίευσε ολόκληρη την κατάθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία και μάλιστα ο Έλληνας υπολοχαγός στη κατάθεσή του είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός που πάει να κατασκοπεύσει επιλέγει να το κάνει μες στα χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται οι πατημασιές μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

Ο Έλληνας υπολοχαγός μέσω του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.

«Εμείς επ' ουδενί παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα. Ακολουθήσαμε κάποια ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Τα ακολούθησα και τράβηξα φωτογραφίες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να τις δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη των παπουτσιών ακριβώς στο διπλανό δρόμο όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη. Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη των παπουτσιών άλλαξαν πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα, προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους συλλάβουμε. Επειδή τα ίχνη των παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πώς περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά, ούτε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη».

Είπε επίσης ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά, άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε τί έγινε και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο, αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροι τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά. Επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Εγώ αυτό ήθελα κυρίως να δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει καιρό με χιόνι; Άλλωστε την ώρα που περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίκαλα: Δύο επιθέσεις από αγέλες αγριογούρουνων μέσα σε 48 ώρες

Ελλάδα / Τρίκαλα: Αγριογούρουνα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν αγρότες δύο φορές σε 48 ώρες

Μία αγέλη από αγριογούρουνα τραυμάτισε αγρότη στο Ζάρκο και ακόμη μία αγέλη αγριόχοιρων παρέσυρε και ποδοπάτησε άλλον αγρότη που ήταν πάνω στην ακινητοποιημένη μοτοσικλέτα του
NEWSROOM
«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»: ΚαταγγέΈρευνα του BBC

Ελλάδα / «Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν», καταγγέλλει το BBC

Έρευνα του BBC επικαλείται μαρτυρίες διασωθέντων και κατηγορεί το λιμενικό πως έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια
NEWSROOM