Τζανάκης: 90.000 με 100.000 τα πραγματικά κρούσματα - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Τζανάκης: 90.000 με 100.000 τα πραγματικά κρούσματα - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση Facebook Twitter
0

Για την πορεία των κρουσμάτων αλλά και το πότε αναμένεται η αποκλιμάκωση μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. 

Σε συνέντευξή του στο Mega, o καθηγητής εκτίμησε πως «αρχής γενομένης αυτής της εβδομάδας, θα αρχίζει να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης» αλλά εξήγησε πως τα περιστατικά θα παραμείνουν, ακόμα, σε αυξητικό αριθμό. 

Τα κρούσματα, όπως εκτίμησε - βασιζόμενος στο επιδημιολογικό του μοντέλο - θα κινούνται γύρω στα 20.000 - 23.000, αλλά είναι «πιθανό να πλησιάσουμε και τα 30.000». 

«Εάν υπάρχει κορύφωση μέχρι 25 Ιουλίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, τότε θα έχουμε μια βραδεία αποκλιμάκωση. Θα παραμείνουμε πάνω από 10.000-15.000 κρούσματα και όλο τον Αύγουστο» συνέχισε ο ίδιος.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως τα πραγματικά κρούσματα είναι τρεις ή και τέσσερις φορές περισσότερα απ΄αυτά που εντοπίζονται από τα τεστ. Άρα, είπε, είναι πιθανό να είναι και 90.000 ή 100.000. 

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, εντόπισε ένα θετικό στοιχείο καθώς το «ότι έχουμε 90.000-100.000 και δεν έχουμε αύξηση διασωληνώσεων και η αύξηση θανάτων είναι μικρή, είναι και ένα σημάδι ενδημίας του ιού». 

Από την άλλη ωστόσο, έχουμε πολλά κρούσματα και αυτά «θα δώσουν νοσηλείες, θα πιεστούν τα νοσοκομεία και θα κινδυνέψουν ορισμένοι με σοβαρά νοσήματα». 

Οι τρεις συμβουλές που έδωσε είναι οι εξής: Να φοράμε μάσκες όπου αισθανόμαστε ανασφαλείς, να κάνουμε τέταρτη δόση – οι πάνω από 60, να δηλώνουμε το κρούσμα ώστε ο γιατρός να δίνει αντιική αγωγή, η οποία προστατεύει πολύ από κακή έκβαση. 

Τέλος, ερωτώμενος για την απόφαση η ενημέρωση για την πορεία του ιού θα είναι εβδομαδιαία, έκρινε πως είναι «καλή», αλλά επεσήμανε την ανάγκη να δίδονται καθημερινά τα στοιχεία για κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους «για να διατηρεί η χώρα την απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά στους δείκτες της πανδημίας». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ