Τουρκία: Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά - Ακάρ: Επ αόριστον οι έρευνες του Oruc Reis

Τουρκία: Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά - Ακάρ: Επ αόριστον οι έρευνες του Oruc Reis Facebook Twitter
0

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, ανάμεσα δηλαδή στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα, από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κοινά σημεία με τα ύδατα στα οποία πλέει τις τελευταίες ημέρες του ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis».

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται για 18η ημέρα σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ απόψε εκπνέει η σχετική ναυτική οδηγία που είχε ανανεωθεί.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ' αόριστον. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

»Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή».

Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα - Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα χάσουν από την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών και διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα για τα «προβλήματα στο Αιγαίο».

«Είμαστε υπέρ της συνομιλίας. Ας συνομιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας [...[ Ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία. Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ