ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Θεοφάνεια: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα οι εκκλησίες - Τέλος ο κωδικός «6» για μετάβαση στους ναούς

Θεοφάνεια: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα οι εκκλησίες - Τέλος ο κωδικός «6» για μετάβαση στους ναούς Facebook Twitter
Θεοφάνεια: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα οι εκκλησίες - Τέλος ο κωδικός «6» για τη μετάβαση στους ναούς (Eurokinissi)
0

Με διαφορετικό τρόπο γιορτάζονται φέτος τα Θεοφάνεια λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού αλλά και της απόφασης της Εκκλησίας, να διαφοροποιηθεί από εκείνη του αυστηρού lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οι εκκλησίες σήμερα θα είναι ανοιχτές και θα λειτουργούν με βάση τα μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υπενθυμίζεται ότι υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας αλλά και η τήρηση της απόστασης μεταξύ των πιστών.

«Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25. Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών» αναφέρει η σχετική εγκύκλιος της ΔΙΣ.

Την ίδια ώρα ήπια αναμένεται να είναι η παρουσία της αστυνομίας, προκειμένου να μην ενταθεί το κλίμα της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά στα μέτρα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με Συνοδική Επιστολή προς τους μητροπολίτες της χώρας ζήτησε την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά τη σημερινή λειτουργία, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις της ΔΙΣ από 15.12.2020 και 4.1.2021.

Επισημαίνεται δε πως «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

«Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ' αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει» προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

Τέλος ο κωδικός 6 για τους πιστούς

Υπενθυμίζεται δε, ότι σήμερα δεν ισχύει ο κωδικός 6 στο 13033 για την μετάβαση σε ναούς. 

Ο κωδικός με το νούμερο 6 στο 13033 ίσχυε για μετακίνηση προς ναούς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αλλά σήμερα δεν ισχύει και ενδέχεται αρκετοί πιστοί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Ο ίδιος κωδικός παύει από σήμερα να ισχύει και για τις οικογενειακές συναθροίσεις καθώς ίσχυε μόνο κατ' εξαίρεση για τις ημέρες των εορτών.

Ελλάδα
0

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ