Ασυνήθιστο χαρακτηρίζουν το φαινόμενο με τους μικρούς και πολλούς σεισμούς, που σημειώθηκαν σήμερα στη Θήβα και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, οι σεισμολόγοι.

 

Οι σεισμικές δονήσεις δεν ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ παρά κυμάνθηκαν μεταξύ 2,9 και 3,2  Ρίχτερ, προκαλώντας ωστόσο ανησυχία στους ειδικούς.

 

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:02 ενώ μέσα σε λιγότερο από μία ώρα ακολούθησαν ακόμα 5 σεισμικές δονήσεις ανάλογου μεγέθους. Συνολικά σήμερα καταγράφηκαν στην περιοχή κοντά στη Θήβα 22 μικροσεισμοί.

 

Ο μεγαλύτερος σημειώθηκε στις 15:54 και ήταν 3,2 Ρίχτερ, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

 

Νωρίτερα, στις 15:06, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  περίπου στο ίδιο επίκεντρο, στην περιοχή της Θήβας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της πόλης.

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ανέφερε πως «αυτή η ομοβροντία σεισμών συμβαίνει και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο». Επισήμανε ότι το ρήγμα της Θήβας είναι σε μία έξαρση και παρακολουθείται η εξέλιξή του.

 

Δεν είναι σε θέση ωστόσο να διευκρινίσει αν πρόκειται για προσεισμούς ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών» είπε χαρακτηριστικά.

 

Την επαναλαμβανόμενη σεισμική έξαρση στην περιοχή επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς.

 

Ωστόσο, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με την σεισμική ακολουθία του Δεκεμβρίου του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ.