ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ - Κλείνουν πάνω από 50 αστυνομικά τμήματα

Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ - Κλείνουν πάνω από 50 αστυνομικά τμήματα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
0

Σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, το γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό του Σώματος, αντιστράτηγο Κων/νο Τσουβάλα.

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών, αποδέσμευση αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις.

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν στην Αττική.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

- Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.

- Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.

- Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, τα περισσότερα περιπολικά εχουν κάνει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση και συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο γενικός γραμματέας κ. Αναγνωστάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ άλλων καταργούνται 18 αστυνομικοί σταθμοί, οι οποίοι ήταν κλειστοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στοίχισαν συνολικά στο ελληνικό κράτος 300.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.

Τα κύρια σημεία της αναδιοργάνωσης είναι:

- Ίδρυση σε κάθε καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, εκτός από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

- Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο).

- Διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

- Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης της Άμεσης Δράσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

- Διατήρηση των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι.

- Κατάργηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στην τρίτη εσωτερική ζώνη της χώρας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αλλάζει αυτό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω ιδιαιτερότητας.

- Ιδρύονται έξι νέα Τμήματα Ασφάλειας, αλλά συγχωνεύονται άλλα με τα αστυνομικά τμήματα, το ίδιο γίνεται και με κάποια τμήματα δίωξης ναρκωτικών, τα οποία επίσης συγχωνεύονται με τα Τμήματα Ασφαλείας.

- Ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων διαβατηριακών ελέγχων στα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας καθώς και μια σειρά άλλες αλλαγές.

0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας - «Δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένη περιοχή», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο - Ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο
LIFO NEWSROOM