Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες δύο δήμοι στην Εύβοια και ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες δύο δήμοι στην Εύβοια και ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες δύο δήμοι στην Εύβοια και ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης (Eurokinissi)
0

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε η Γ.Γ Πολιτική Προστασία δύο δήμους στην Εύβοια και τον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας Θάλεια των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνουν οι δήμοι:

- Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων - Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων και της Κοινότητας Αγίας Σοφίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων) της Π.Ε. Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

- Λαγκαδάς (εκτός της κοινότητας Αρδαμερίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας), της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αυτό έγινε «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους) που εκδηλώθηκαν, από 6 έως 9 Αυγούστου 2020».

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει παράλληλα ότι οι Κοινότητες Ανθηδόνας, Αρδαμερίου, Στροπώνων και Αγίας Σοφίας, που επλήγησαν εκ νέου από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Οι παραπάνω δήμοι θα παραμείνουν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για 6 μήνες.

Την ίδια ώρα περισσότερα από 3.000 σπίτια στην Εύβοια έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμη Λέκκα, προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ο οποίος έχει μεταβεί στην περιοχή.

Αναφορικά με τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία.

Για τα Πολιτικά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ούτε προβλήματα δόμησης αλλά και ούτε άλλα ζητήματα, όπως μπαζωμένα ρέματα, για να δικαιολογούν την ένταση του φαινομένου, ενώ, με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χαρακτήρισε ως «αστάθμητο παράγοντα» την κλιματική αλλαγή.

Προθεσμίες για τις αποζημιώσεις

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου λήγει η προθεσμία δήλωσης των ζημιών που υπέστησαν από την πλημμύρα της 9ης Αυγούστου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Εύβοιας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων, για το ζωικό κεφάλαιο η προθεσμία λήγει στις 14 Αυγούστου και στις 26 Αυγούστου για το φυτικό και πάγιο κεφάλαιο.

«Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και καλλιεργητές μέχρι τις προαναφερόμενες ημερομηνίες να καταθέσουν την δήλωση των κατά περίπτωση ζημιών, στους ανταποκριτές των Κοινοτήτων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι εκπρόθεσμοι και δεν θα μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση.

Προϋπόθεση υποβολής αίτησης είναι η ασφάλιση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Τα τηλέφωνα των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ του δήμου Χαλκιδέων είναι:

Χαλκίδα: 22210-80433
Βασιλικό: 22213-51822
Αφράτι: 22210-53550
Άγιος Νικόλαος: 22210-52326
Μύτικας: 22210-52770
Λάμψακος: 22210-22215
Βαθύ Αυλίδας: 22213-51709
N. Αρτάκη: 22213-51914
Ανθηδώνα: 22210-96255
Δροσιά: 22213-51611
FAX: 22210-35000

Δίπλα στους πληγέντες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Παράλληλα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να συνδράμει τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες, που σημειώθηκαν στην Εύβοια.

Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στα θύματα της θεομηνίας και κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, έχει στείλει στην περιοχή και κοινωνικούς λειτουργούς που προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.

Κινητοποίηση υπήρξε από την πρώτη στιγμή της καταστροφής. Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 ο Ε.Ε.Σ. βρέθηκε στους πληγέντες δήμους με εθελοντές και από τα τρία Σώματα (Σαμαρείτες – Διασώστες και Ναυαγοσώστες Κοινωνική Πρόνοια και Νοσηλευτική) από τα Περιφερειακά Τμήματα Χαλκίδας, Αθήνας και Πειραιά.

Το δυναμικό του Οργανισμού έδρασε άμεσα και, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ξεκίνησε αντλήσεις υδάτων, βοήθησε σε απεγκλωβισμούς ηλικιωμένων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, προχώρησε σε καθαρισμούς χώρων και διανομή νερού, ενώ παράλληλα πρόσφερε υπηρεσίες Α΄ Βοηθειών –καθότι υπήρξαν πολλοί τραυματίες-, αλλά και έρευνας και διάσωσης. Σε συνεργασία με τους δήμους πραγματοποίησε και διανομές τροφίμων.

Εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Παράλληλα, διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία στην Εύβοια, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία.

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ ο πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει εάν προκύπτουν παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Μάλιστα, αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα – μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ