Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες Facebook Twitter
6 αστυνομικοί σε κύκλωμα που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
0

Στοιχεία Ελλήνων που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό χρησιμοποιούσε το κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, που είχαν στήσει οι έξι αστυνομικοί.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι 6 αστυνομικοί από υπηρεσίες της Αττικής, άλλοι 15 Έλληνες και 12 αλλοδαποί. Για την υπόθεση σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελία και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2018, διάστημα κατά το οποίο εκδόθηκαν 38 δελτία ταυτότητας και 31 διαβατήρια, τα οποία ανακλήθηκαν- ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το κύκλωμα για κάθε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο λάμβανε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 40.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Πώς έβγαζαν ταυτότητες και διαβατήρια

Για την έκδοση των ταυτοτήτων, οι αλλοδαποί μετέβαιναν σε τμήματα Ασφαλείας, κυρίως στην Αττική, και χρησιμοποιούσαν στοιχεία ταυτότητας πολιτών με ελληνική ιθαγένεια, που γεννήθηκαν και διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ελληνικές ταυτότητες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κατέθεταν ως δικαιολογητικά φωτοαντίγραφα παραποιημένων διαβατηρίων άλλων χωρών, με τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών που τους είχαν υφαρπάξει τα στοιχεία, όπως και υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις.

Παράλληλα, μαζί τους εμφανίζονταν μάρτυρες ταυτοπροσωπίας, κάποιοι από τους οποίους παρουσιάστηκαν σε περισσότερες από τρεις περιπτώσεις. Αυτοί βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς τα στοιχεία ταυτότητας των αλλοδαπών. Σε κάποιες περιπτώσεις, έκαναν υπεύθυνες δηλώσεις ότι τους φιλοξενούν προσωρινά στα σπίτια τους, σε διευθύνσεις που δεν είχαν διαμείνει ποτέ.

Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί, με τα υφαρπαχθέντα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, πήγαιναν σε συγκριμένο Γραφείο Διαβατηρίων και προχωρούσαν στην έκδοση διαβατηρίων.

Πώς έκαναν έρευνα οι αστυνομικοί

Σε εξέλιξη είναι η ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των έξι αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε υπηρεσίες παραλαβής διοικητικών, όπου υπηρετούσαν οι αστυνομικοί, είχε γίνει αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, για στοιχεία ταυτότητας ατόμων που σε μεταγενέστερο χρόνο- ακόμη και ένα μήνα μετά- χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση εγγράφων.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιωνόταν ότι δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως Δελτίο Ταυτότητας ή διαβατήριο με τα ίδια στοιχεία και ότι δεν εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αντάλλασσαν μηνύματα για τα δελτία ταυτότητας και διαβατήρια που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ σε μια περίπτωση εμπλεκόμενος αστυνομικός παρουσιάστηκε ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας.

Έδιναν ταυτότητα σε άτομα με βεβαρυμμένο μητρώο

Με τα υφαρπαχθέντα έγγραφα, οι εμπλεκόμενοι αλλοδαποί είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ελεύθερα στο εξωτερικό ως Έλληνες πολίτες, ενώ οι περισσότεροι εξέδωσαν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, προέβησαν στη δήλωση έναρξης επιχειρήσεων και παραπλάνησαν δημόσιες υπηρεσίες και πολίτες (μίσθωση ακινήτων κ.λπ.), σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ορισμένοι από τους αλλοδαπούς είχαν βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, κλοπές κ.ά. Άλλοι είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές Αρχές και είχαν παραδοθεί σε αλλοδαπές Αρχές, με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ