Φήμες για πιθανή πώληση της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ

Πωλείται η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ Facebook Twitter
0

Έντονη είναι η φημολογία των τελευταίων ημερών περί απόκτησης της βιομηχανίας σοκολάτας ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κωτσιοπούλου μαζί με ακόμη ένα μέλος της οικογένειας ήταν κοντά σε συμφωνία για την πώληση έως του 75% της εταιρείας στον κ. Θεοδωρόπουλο και ομάδα επιχειρηματιών. Εάν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και κλείσει το deal, θα πρόκειται για μια μεγάλη εξαγορά, καθώς η εταιρεία, το 2020, είχε τζίρο 119 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 145 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 11,9 εκατ. ευρώ, εργοστάσια σε Αθήνα, Αρτα και Σόφια και απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπολος έχει στα χέρια του την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμμετέχει με 21% στη ΜΕΒΓΑΛ, διατηρεί τον έλεγχο σε μονάδα υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα, ενώ πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί.

Η ιστορία της ΙΟΝ

Η ΙΟΝ ξεκίνησε από το Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς. Εκεί, οι μέτοχοι αποφάσισαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) – από όπου πήρε το όνομά της – γεννήθηκε η ΙΟΝ.

Το πρώτο καταστατικό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930. Η έδρα της βρίσκεται ακόμα εκεί που ιδρύθηκε. 

17 χρόνια αργότερα, δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου. Το 1975, εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις της ΙΟΝ στην Άρτα. Εκεί, ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας, ενώ ένα χρόνο λανσάρεται και η πράσινη Noisetta. 

Τα χρόνια πέρασαν και ΙΟΝ άνοιξε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό. Έναν χρόνο μετά, η Mabel μπήκε στην οικογένεια της ΙΟΝ με τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές γεύσεις.

Σήμερα, η ΙΟΝ διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως. Κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ