Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ

Πλεύρης: Θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς Facebook Twitter
Λόγω της ενεργειακής κρίσης υπήρξε μια απροθυμία των εταιρειών να έχουνε παραγωγή σε πολλά φτηνά φάρμακα, ανέφερε επίσης ο υπουργός για την έλλειψη φαρμάκων
0

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα αναφορικά με την επιστροφή τους στην εργασία τους μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ υπέρ τους είπε: «Πρώτα απ’ όλα, γιατί έχω διαβάσει διάφορα, να πούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ολομέλειά του έκρινε το μέτρο συνταγματικό. Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί δύο φορές από τότε που ίσχυσε. Τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, και το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αιτιολογία που είχαμε για την τελευταία παράταση του μέτρου που έγινε τον Απρίλιο, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αιτιολογείται με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Υπό αυτήν την έννοια περιμένουμε την άλλη εβδομάδα να δούμε την απόφαση, φαντάζομαι ότι θα υπάρχει απόφαση. Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι το απόσπασμα.

Εμείς έχουμε πει και αυτό ισχύει για όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές και τηρούνται. Από εκεί και πέρα μόλις πάρουμε την απόφαση θα δούμε το πλαίσιο το οποίο ορίζει η ίδια η απόφαση και αυτό το οποίο έχω πει και ισχύει, είναι ότι η τήρηση της απόφασης θα γίνει με τέτοιο τρόπο που η ίδια η απόφαση να μη δημιουργεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία».

Σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων ο υπουργός διευκρίνισε:

«Η έλλειψη φαρμάκων έχει δύο παράγοντες βασικούς. Ο πρώτος παράγοντας που υπήρχε πάντοτε, είναι το κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών και για αυτό το λόγο σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε απαγόρευση εξαγωγών στα φάρμακα, τα οποία είναι σε έλλειψη. Την προηγούμενη εβδομάδα που μας πέρασε κάναμε μία ευρεία απαγόρευση και για ευρύ χρονικό διάστημα, φαρμάκων, όπως ακριβώς τα συνεννοηθήκαμε και μας τα υπέδειξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Άρα, στο κομμάτι των εξαγωγών δημιουργούμε μία προστασία. Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Οι παράλληλες εξαγωγές υπήρχαν και πάντοτε η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο τις αντιμετώπιζε. Ο επιπλέον παράγοντας είναι ότι έχουμε χαμηλή εισαγωγή φαρμάκων, διότι προσέξτε, η έλλειψη φαρμάκων είναι κυρίως τα φτηνά φάρμακα που εισάγουμε. Γιατί; Λόγω της ενεργειακής κρίσης υπήρξε μια απροθυμία των εταιρειών να έχουνε παραγωγή σε πολλά φτηνά φάρμακα, γιατί είναι ακριβή η πρώτη ύλη που συνήθως έρχεται από Ασιατικές χώρες, από την Ινδία και άρα η παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερη. Προς αυτήν την λοιπόν την κατεύθυνση αυξάνουμε τις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ και παράλληλα παρήγγειλα από τον ΕΟΦ τον έλεγχο σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ