Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή των Γερανείων μετά την φωτιά

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή των Γερανείων μετά την φωτιά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των Γερανείων και να δοθεί ολοκληρωτική αποζημίωση των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ήταν η πρόταση της Δύναμης Ζωής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην εκτός ημερήσιας συζήτηση, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόταση εμπλουτίστηκε από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με την πρόβλεψη για «θωράκιση με αντιπλημμυρικά έργα των όμορων κατοικημένων περιοχών από πιθανές επιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων την χειμερινή περίοδο».

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «υδροκέφαλο» κράτος από το οποίο εξαρτώνται οι δήμοι οικονομικά για τους συμβασιούχους της αντιπυρικής περιόδου για αποψιλώσεις ή καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά κλπ. Αναφέρθηκε δε στην δημόσια δέσμευση των δύο αρμόδιων υφυπουργών ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας στην πληγείσα περιοχή. «Εμείς θα είμαστε απέναντι σε όποιον σκεφτεί διαφορετικά» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε κανένα από τα πέντε βουνά του λεκανοπεδίου δε θα επιτραπεί η παραμικρή παρέμβαση.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά είπε πως ισχυροί άνεμοι με κατεύθυνση το Αλεποχώρι την μετέφεραν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτήν της Αττικής, οπότε και συνέδραμε η Περ. Αττικής στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής με υδροφόρες και οχήματα ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί.


Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση από τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας και Δ.Αττικής Β. Κόκκαλη και Λ. Κοσμόπουλο αναφορικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης κα σύντομα εστίασε στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων. Ο Γ. Σγουρός ζήτησε να κληθούν στο περιφερειακό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και να κατατεθούν εκατέρωθεν οι θέσεις και οι αρμοδιότητες για τις υποδομές του κράτους, τα χρήματα, τα μέσα κατάσβεσης.

Από την αντιπολίτευση ο Σ. Μεθενίτης σημείωσε ότι με πρόσφατο νόμο επιτράπηκε η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο «ψήφισμα» η σαφής θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του ζητήματος. Μάλιστα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Πρωτούλης απέδωσε στον περιβαλλοντικό νόμο τον χαρακτηρισμό του «εμπρηστή» αφού όπως είπε προβλέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περιοχές Natura . Παρουσίασε δε την Εύβοια ως περιοχή η οποία «έχει καταστραφεί εξαιτίας των τεραστίων διανοίξεων και υποδομών που απαιτεί η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών».

Την πρόταση επικρότησε η επικεφαλής της Δ.Ζ. Ρένα Δούρου λέγοντας: «πρέπει καταστήσουμε σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας». Η πρώην περιφερειάρχης αναφερόμενη στο δεύτερο σκέλος της πρότασης της ΔΖ, πρότεινε στη Περιφερειακή Διοίκηση να προσκαλεί σε σημαντικά ζητήματα των συνεδριάσεων τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις. Και όπως υπενθύμισε «όχι σε πολεμική λογική που υπέστησαν στο παρελθόν οι Σ. Φάμελος και Χρ. Σπίρτζης».

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλακάκης και Γ. Δημητρίου αναφερόμενοι στο Ειδικό Σχέδιο καταστροφών από πυρκαγιά που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Διοίκηση χωρίς όμως και να εφαρμοστεί, ζήτησαν την συγκρότηση μιας ενιαίας στρατηγικής για το ζήτημα με ριζική αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ