Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι διάλογοι ενός επιχειρηματία με αξιωματικούς της αστυνομίας που συνελήφθησαν με την κατηγορία της δωροληψίας. 

 

Στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων κατέγραψαν τους διαλόγους ενός αστυνόμου Α' που, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, φέρεται να ζήτησε χρήματα από επιχειρηματία, προκειμένου να μεσολαβήσει για να μειωθεί ένα πρόστιμο που του είχε επιβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να απασχολούσε αλλοδαπούς χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και σύμφωνα με τον ίδιο τον επιχειρηματία που έκανε την καταγγελία, ο αστυνομικός του ζήτησε να συναντηθούν κατ' ιδίαν στο γραφείο του, στις 23 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να τον βοηθήσει. 

 

Ο αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι ήταν σε θέση να φροντίσει για την μείωση του προστίμου από 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο αλλοδαπό, στα 1.500 ευρώ, και φέρεται να του ζήτησε το ποσό των 10.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του. Ο διάλογός τους, καταγράφηκε από ειδική ηλεκτρονική συσκευή που οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ είχαν κρύψει στον επιχειρηματία που έκανε την καταγγελία. Τις συνομιλίες δημοσιοποίησε η εφημερίδα Ελεύθερος τύπος. 

 

Yπαστυνόμος: Δεν θέλω επ' ουδενί, επ' ουδενί όμως, να ακουστεί τίποτα για τη δικιά μας υπηρεσία ή για το δικό μου όνομα

Αστυνόμος: Αν ακουστεί ότι είπες το παραμικρό θα σε σκίσω, να το ξέρεις!

Επιχειρηματίας: Οχι, προς Θεού, προς Θεού, μα τι λέτε τώρα

Υπαστυνόμος: Εντάξει; Και ούτε θα αρχίσετε να λέτε δεξιά και αριστερά τη σκαπούλαρα και οτιδήποτε

Επιχειρηματίας: Από από όλη μου την εταιρία και την οικογένειά μου, ο αδερφός μου ξέρει επειδή είμαστε συνέταιροι και το κάνουμε μαζί. Κανείς άλλος δεν το έχω συζητήσει με κανέναν

Αστυνόμος: Κουβέντα σε κανέναν

Επιχειρηματίας: Ούτε καν με τη λογίστριά μου, τίποτα

 

Σε άλλο σημείο, ο αστυνόμος φαίνεται πως έχει ήδη λάβει τα χρήματα και ο κοριός καταγράφει την εξής στιχομυθία:

Αστυνόμος: Θα με προσκυνάς εν τέλει

Επιχειρηματίας: Εκτιμώ πάρα πολύ τη βοήθειά σας γιατί είχα αγχωθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα

Αστυνόμος: Αυτά όλα ειλικρινά σου μιλάω, στην τσέπη μου θα μείνουν ελάχιστα, είναι για άλλους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να... δεν το κοινοποίησαν δεν έκανα τίποτα, αλλά και εσύ μη βγεις έξω και λες
Επιχειρηματίας: Όχι, τίποτα

 

Ο ίδιος αξιωματικός ακούγεται στη συνέχεια να ζητά επίμονα από τον επιχειρηματία να μην αποκαλύψει σε κανέναν τη συναλλαγή τους:

Αστυνόμος: Και τους Κρητικούς τους αγαπάμε ιδιαίτερα, αλλά μη βγεις έξω και λες ότι τους μπάτσους τους γ@@@σα και

Υπαστυνόμος: Εγώ δεν θέλω

Επιχειρηματίας: Όχι, όχι προς Θεού, προς Θεού. Εγώ εκτιμώ πάρα πολύ που με βοηθήσατε

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πρώτη συνάντησή του συνάντηση με τον επιχειρηματία, ο αστυνομικός δεν είχε διστάσει να ελέγξει ενδελεχώς τον χώρο, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν καταγράφεται η επικοινωνία τους. Ο αξιωματικός φέρεται να ζήτησε ακόμα και το κινητό του επιχειρηματία, από τον οποίο ζητούσε χρήματα.

 

Ωστόσο στη δεύτερη και τελευταία συνάντησή τους, ο αστυνομικός δεν έκανε σωματικό έλεγχο στον επιχειρηματία και ακούγεται να λέει χαμηλόφωνα ότι αλλοίωσε τις καταθέσεις των αλλοδαπών και «η υπόθεση θα μείνει εκεί και δεν θα ανακατευτεί καθόλου η Επιθεώρηση».

 

Έξω από το γραφείο όμως περίμεναν οι αστυνομικοί της υπηρεσίας και αμέσως μετά την ανταλλαγή των προσημειωμένων χρημάτων, έκαναν έφοδο και πέρασαν χειροπέδες στους δύο ένστολους. 

 

Στη χθεσινή του απολογία  ενώπιων του ανακριτή, ο αστυνόμος Α' αρνήθηκε τα πάντα: «Ποτέ μου δεν του ζήτησα τα 10.000 ευρώ που αναφέρει ψευδώς ούτε τον παρότρυνα να πάει στην τράπεζα να μου τα φέρει και ουδέποτε επέστρεψε, αφού έφυγε, στο γραφείο μου. Απορία αλλά και αγανάκτηση προκαλεί ο ισχυρισμός του ότι εγώ δήθεν θα άλλαζα την κατάθεσή των συλληφθέντων Πακιστανών».

 

«Σε σχέση με την ημέρα σύλληψής μου πρόκειται για μια πολύ καλά σκηνοθετημένη ενέργεια του καταγγέλλοντος σε βάρος μου προς ίδιον όφελος. Προέβη σε ψευδή καταγγελία», κατέθεσε ο αστυνόμος που, μαζί με τον υπαστυνόμο, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.