Πεδίο του Άρεως: Βεβηλώθηκε με ναζιστικά σύμβολα το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Πεδίο του Άρεως: Βεβηλώθηκε με ναζιστικά σύμβολα το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη Facebook Twitter
(φωτ.: «Πεδίον του Άρεως – Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση»)
4

Θλίψη προκαλεί η εικόνα της σαρκοφάγου με το άγαλμα του Πόντιου πρίγκηπα και ηγέτη της Επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη, στον προαύλιο χώρο του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως.

Το σήμα των ναζιστικών SS στον μαρμάρινο γιακά του πρίγκηπα και η εγγραφή «Αρτέμης Μάτσας» με ένα βέλος προς το πρόσωπο του Υψηλάντη βεβηλώνουν, από τα τέλη Αυγούστου, το ταφικό μνημείο, εκεί που από το 1964 φυλάσσονται τα οστά του εμπνευστή της Επανάστασης για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Κοινότητες ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την προστασία και την ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως έχουν ζητήσει από το Δήμο Αθηναίων και αλλά και την Περιφέρεια την παρέμβασή τους για την άμεση αποκατάσταση του αγάλματος, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Ο Δήμος Αθηναίων, στις αρχές Σεπτεμβρίου απάντησε ωστόσο ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση του μνημείου ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής.

Πεδίο του Άρεως: Βεβηλώθηκε με ναζιστικά σύμβολα το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη Facebook Twitter
(Φωτ.: Facebook / «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως»)

Όπως εξήγησε η Ελισάβετ Αντωνιάδου, μέλος της κοινότητας ενεργών πολιτών «Πεδίον του Άρεως – Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση», γονείς οι περισσότεροι παιδιών στα γειτονικά σχολεία, θα ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν οι ίδιοι να καθαρίσουν το μνημείο, αλλά φοβούνται μήπως προκαλέσουν κάποια ζημιά, γι' αυτό και περιμένουν την παρέμβαση των αρμοδίων.

Η ίδια επισημαίνει ότι η βεβήλωση των αγαλμάτων στο Πεδίο του Άρεως είναι σύνηθες φαινόμενο. Πριν από λίγο καιρό «θύμα» βεβήλωσης έπεσε το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, τώρα ήρθε η σειρά του Υψηλάντη, όπως λέει.

Η Ελισάβετ Αντωνιάδου μεταφέροντας την αγωνία των πολιτών που ζουν γύρω από το Πεδίο του Άρεως τόνισε στο pontos-news.gr ότι η βεβήλωση των αγαλμάτων είναι μια πτυχή μόνο των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που καθιστούν το πάρκο των 280 στρεμμάτων απροσπέλαστο για τους πολίτες, με πρώτο αυτό της καθημερινής και ευρείας χρήσης ναρκωτικών στην πλευρά του προς την οδό Μαυροματαίων, που αποτελεί πλέον γκέτο και όπου κάθε μέρα εξελίσσονται σκηνικά τρόμου.

Στο πλαίσιο αυτό τέσσερις κοινότητες πολιτών οργανώνουν στις 27 Σεπτεμβρίου δράση ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη των προβλημάτων του πάρκου. Ονόμασαν τη δράση τους «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» και καλούν όλους τους ενεργούς πολίτες να δώσουν το παρών στις 19:00 στο Άγαλμα της Αθηνάς, με στόχο να φωτιστεί το πάρκο με φακούς, φαναράκια και κινητά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, όλο το καλοκαίρι έχει μείνει βυθισμένο στο σκοτάδι, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών να μην λειτουργεί.

Τη δράση οργανώνουν οι κοινότητες: Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά», Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως, Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως και Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως.

Με πληροφορίες από pontos-news.gr

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυγενάκης: Η αντίδρασή του μετά την ανάκληση της μήνυσης από τον υπάλληλο του αεροδρομίου

Ελλάδα / Αυγενάκης: Η αντίδρασή του μετά την ανάκληση της μήνυσης από τον υπάλληλο του αεροδρομίου

«Τον συγχαίρω για το θάρρος του να αντισταθεί στην απίστευτη εργαλειοποίησή του από συγκεκριμένους κύκλους που επιζητούν την πολιτική μου εξόντωση» ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης
LIFO NEWSROOM