Παύλος Χαϊκάλης: Ο Δήμος Πύργου απαγόρευσε παράσταση με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό

Παύλος Χαϊκάλης: Ο Δήμος Πύργου απαγόρευσε να παιχτεί παράσταση με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Δημοτικό θέατρο του Πύργου Ηλείας έπειτα από απόφαση του Δήμου για ανάκληση της λειτουργίας του, με αφορμή τη συμμετοχή σε θεατρική παράσταση του Παύλου Χαϊκάλη.

Η συμμετοχή του Παύλου Χαϊκάλη στην παράσταση «Η Μακαρίτισσα Μητέρα της Κυρίας» του Ζωρζ Φεϋντό, πυροδότησε αντιδράσεις σε κύκλους του ΔΟΠ Πύργου και της Δημοτικής Αρχής και ενώ είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες η αντικατάσταση του πρωταγωνιστή Βασίλη Αγγελόπουλου για λόγους υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος αποφάσισε την ανάκληση της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου του Πύργου Ηλείας.

«Βοά όλη η χώρα για τον Παύλο Χαϊκάλη, στον Πύργο δεν θα το είχαμε ακούσει;» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύργου Ηλείας κ. Αντωνακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Τι λες τώρα», λέγοντας ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο παμψηφεί πάρθηκε η απόφαση να μην ανέβει τελικά η θεατρική παράσταση.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Πύργου, αποφάσισε να ανακαλέσει την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων η οποία είχε εγκριθεί κατόπιν αιτήματος της θεατρικής ομάδας Δούρειος Ίππος.

Απόφαση ανάκλησης παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στην Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»

«Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Πύργου συμμετέχει σε παράλληλη δράση με δεκάδες Δήμους της Ελλάδος υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ που διοργανώνει το κίνημα Strong Me, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Απέναντι σε κάθε γυναίκα που έχει δεχθεί ή υποστεί οιασδήποτε μορφής παρενόχληση, απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά κι απέναντι στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος κάθε ανθρώπου, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.

Το τελευταίο διάστημα, έχω βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όσον αφορά στην παράσταση της θεατρικής ομάδας Δούρειος Ίππος στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Η ιστορικότητα του χώρου, ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε στα 1878 και ο συμβολισμός του απαιτούν τον σεβασμό από όλους μας. Η τέχνη αποτελεί ύψιστη μορφή ανάδειξης της ανθρώπινης εξέλιξης ,σκέψης και δημιουργίας. Οφείλει παράλληλα να συνοδεύεται από την ηθική, αυτή που ποιεί και όχι αυτή που δημιουργεί και μεταδίδει καταδικαστέες πράξεις και συμπεριφορές.

Ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Πύργου, λαμβάνω την απόφαση να ανακαλέσω την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων η οποία εγκρίθηκε με την αριθμ.58 απόφαση του ΔΣ στις 30/11/2021 κατόπιν αιτήματος της θεατρικής ομάδας Δούρειος Ίππος.Είναι μια απόφαση την οποία πήρα μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμούς μέχρι και την τελευταία στιγμή και όχι ελαφρά τη καρδία. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνω τον κόπο, το άγχος, τα έξοδα και την έντονη διάθεση για δημιουργία από πλευράς της ομάδας που προσφέρει στον τόπο μας για πολλά χρόνια αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις κι αποτελεί μαζί με τις άλλες θεατρικές ομάδες της πόλης έναν ισχυρό πυλώνα δράσης στον χώρο του πολιτισμού.

Οφείλω όμως να προστατεύσω την φήμη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, την Ομάδα Τέχνης Δούρειος Ίππος και την υπόληψη της πόλης, αφουγκραζόμενος την αρνητική διάθεση που έχει προκληθεί σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας από ένα θέμα που έχει προκύψει κι έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε μένα προσωπικά από πολίτες κι είναι κάτι που συνέβη εν τω μέσω της διαδικασίας των προβών και πριν ξεκινήσουν επίσημα οι παραστάσεις.

Θεωρώ και το λέω με ιδιαίτερη εκτίμηση απέναντι στους ανθρώπους της ομάδας, ότι έγινε ένα λάθος. Θα πρέπει να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να επανέλθουν εφόσον το επιθυμούν με διαφορετική πρόταση κι έμπρακτα ο δήμος Πύργου θα υποστηρίξει την προσπάθειά τους όπως οφείλει δια μέσω της επιχορηγήσεως η οποία και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΔΣ απέσυρε το θέμα 17 το οποίο αφορούσε την επιχορήγηση της ομάδας στην παρούσα φάση για λόγους που αφορούν σε πολιτική απόφαση. Ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων είναι ανοιχτός πάντα σε κάθε καλλιτεχνική δράση, ο Οργανισμός Πολιτισμού είναι αρωγός και ο δήμος Πύργου υποστηρικτής στην δημιουργική προσπάθεια κάθε ανθρώπου ξεχωριστά αλλά και κάθε ομάδας, συλλόγου ή σωματείου.

Για όσα αναφέρω προηγουμένως, συγκαλώ έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ΝΠΔΔ Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου με μοναδικό θέμα την ανάκληση απόφασης παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων στην θεατρική ομάδα Δούρειος Ίππος και παρακαλώ τα μέλη να δεχθούν την εισήγησή μου, συνεπικουρούμενη από τον Δήμαρχο Πύργου κ .Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, καθώς και το σύνολο της Δημοτικής Αρχής για το ίδιο θέμα το οποίο μπορεί να λάβει διαστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε εκ των προτέρων να υπολογίσουμε, ακόμα και την περίπτωση επεισοδίων. Το ίδιο παρακαλώ θερμά τα μέλη της θεατρικής ομάδας Δούρειος Ίππος να δεχθούν την απόφαση αυτή η οποία δεν έχει σκοπό να ακυρώσει την προσπάθειά τους αλλά να δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση.

Οποιαδήποτε υπόνοια, αναφορά ή καταγγελία για ανάρμοστες πράξεις και συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στον δημόσιο βίο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα. Ως άνθρωποι που υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε να είμαστε συντελεστές στο έργο που επιτελούμε και όχι θεατές.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

Χάρης Μικελόπουλος»

Ανακοίνωση του «Δούρειου Ίππου»: Κανονικά η πρεμιέρα – «Ας μας κρίνει το κοινό»

«Τις τελευταίες τουλάχιστον 15 ημέρες η θεατρική μας ομάδα προετοιμαζόταν πυρετωδώς, σχεδόν καθημερινά, για την παράσταση Η Μακαρίτισσα Μητέρα της Κυρίας(Feulamère de Madame) τουΖωρζ Φεϋντό (GeorgesFeydeau).

Οι πρόβες λάμβαναν χώρα στο δημοτικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ με πάσα διαφάνεια και δημοσιότητα, τόσο μέσα από τις ανακοινώσεις της ομάδας στα socialmedia και στον τοπικό τύπο, όσο και από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης. Όλα αυτά στο χώρο του δημοτικού θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ το οποίο έχει παραχωρηθεί την ομάδα μας από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Πύργου (ΔΟΠΠ) για το σκοπό αυτό.

Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την πρεμιέρα της παράστασης η οποία έχει οριστεί για το Σάββατο 5/3/2022, ξαφνικά, την Παρασκευή, 4/3, μια μέρα πριν και χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠ συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ με τη διαδικασία της δια περιφοράς ψηφοφορίας προκειμένου να αναστείλει την παραχώρηση του χώρου στην ομάδα μας ώστε να μη γίνει η παράσταση.

Όπως εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης, η πράξη αυτή έγινε για να προστατεύσει ο Πρόεδρος αλλά και ο Δήμαρχος ο οποίος, όπως αναφέρεται συνεπικουρεί την απόφαση, την φήμη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και την υπόληψη της πόλης, από κάποιον κίνδυνο τον οποίο ουδέποτε εξήγησε, κινούμενος μάλιστα όπως αναφέρει το σκεπτικό από διαμαρτυρίες τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Βρισκόμαστε επομένως στο σημείο η πόλη να απειλείται από ένα ηθικό παράπτωμα, το οποίο προφανώς εκπορεύεται από την πολιτιστική μας ομάδα, ένα παράπτωμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, αμαυρώνει την ιστορία του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ και παρεκκλίνει από τις αρχές της Τέχνης η οποία αντί να ποιεί ήθος δημιουργεί και μεταδίδει καταδικαστέες πράξεις και συμπεριφορές. Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Η απόφαση του ΔΟΠΠ τα λέει.

Εμείς λοιπόν, τα μέλη μιας πολιτιστικής, θεατρικής ομάδας που απαρέγκλιτα εδώ και δυο δεκαετίες και με πολλή αγάπη γι΄αυτό που κάνουμε, ανεβάζουμε παραστάσεις στον ίδιο χώρο, στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, είμαστε εκείνοι που απειλούμε την ηθική μιας ολόκληρης κοινωνίας και σπιλώνουμε την ιστορία της πόλης μας!

Έξοχο το σκεπτικό, αλλά πάσχει σε ένα σημείο: δεν μας λέει τι είναι αυτό το τόσο κατακριτέο που δικαιολογεί αυτή την απόφαση; Και μάλιστα μια ημέρα πριν την πρεμιέρα όταν όπως προαναφέρθηκε εδώ κι εβδομάδες, ήταν όλα στο φως: Το έργο, οι συντελεστές του, οι ημερομηνίες κτλ.

Εφόσον τίποτα συγκεκριμένο δεν αναφέρεται στο σκεπτικό, ρωτάμε:

Για ποιο λόγο ανακαλείτε την άδεια με συνεπακόλουθο την ακύρωση της παράστασης;

Για ποιο λόγο μας προσβάλλετε και θίγετε την αξιοπρέπειά μας την οποία επιφυλασσόμαστε να προασπίσουμε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο;

Και αλήθεια, γιατί τόσες αναφορές σε θέματα έμφυλης βίας με το λογικό συνειρμό να παραπέμπει σε υπαινιγμούς ότι κάτι συμβαίνει με αυτό τον θίασο; Γνωρίζουν μήπως στον ΔΟΠΠ κάτι που όλοι οι υπόλοιποι αγνοούμε; Υπάρχει μήπως συντελεστής της παράστασης που να έχει καταδίκη η έστω εκκρεμή δικαστική υπόθεση για θέματα έμφυλης βίας; Κι αν το γνωρίζουν γιατί δεν το αναφέρουν στην απόφαση που εξέδωσαν;

Πιστεύαμε ότι σε αυτή την μικρή κοινωνία όπου όλοι γνωριζόμαστε κάποιες θέσεις και απόψεις ήταν αυτονόητες. Εντούτοις, επειδή αυτό φαίνεται ότι δε συμβαίνει επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους με δυνατή φωνή και απόλυτη καθαρότητα ότι είμαστε αμετατόπιστα αντίθετοι και καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές σεξουαλικής ή έμφυλης βίας, αποδοκιμάζουμε την ευκολία με την οποία γίνονται ανεκτές οι πράξεις αυτές και στεκόμαστε στο πλάι των θυμάτων.

Γιατί πρόκειται για ζητήματα δημοκρατίας.

Μια δημοκρατία όμως που για να λειτουργήσει απαιτεί κάθε τέτοια καταγγελία να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες αποδείξεις και να μη στηρίζεται σε φήμες ή κουτσομπολιά.

Διότι όποιος ηθικολογεί στηριζόμενες σε φήμες, είναι επιρρεπής σε στρατηγήματα, σε διαθέσεις μωσαϊκού εξαγνισμού αυτής της κοινωνίας και φυσικά σε μορφές λογοκρισίας ιεροεξεταστικού χαρακτήρα τύπου και απόρριψης της ελευθερίας της έκφρασης μέσω της Τέχνης.

Γιατί η Τέχνη είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που οι ιδέες και οι αξίες που διέπουν μια κοινωνία τίθενται υπό κρίση και συχνά οι εξουσιαστικές δυνάμεις της κοινωνίας δέχονται την κριτική του καλλιτέχνη.

Γι΄αυτό άλλωστε η Τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη και πάντα διαλεκτική σε κάθε μορφή εξουσιαστικότητας.

Αυτή την Τέχνη υπηρετούμε εμείς 20 χρόνια τώρα, αυτή θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Γι΄αυτό δεν μπορούμε να δεχθούμε καμιά απόφαση διοικητικού οργάνου που επιχειρεί να παρεμβληθεί ανάμεσα στη σχέση της Τέχνης με το κοινό της.

Ο κόσμος είναι αυτός που αποφασίζει αν ένα έργο είναι καλό ή κακό. Με αυτό τον τρόπο η τέχνη της υποκριτικής ποιεί ήθος. Όχι ηθική.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να έρθουν απόψε στην πρεμιέρα μας και να είναι αυστηροί μαζί μας. Να μας κρίνουν θετικά ή αρνητικά, αλλά να είναι αυτοί οι κριτές μας. Αυτοί και μόνο αυτοί».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ