Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος κορωνοϊού - «Σαν φωτιά σε πευκόδασος εξαπλώνεται η Δέλτα»

Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος κορωνοϊού - «Σαν φωτιά σε πευκόδασος εξαπλώνεται η Δέλτα» Facebook Twitter
Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

«Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα» προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, τόνισε πως, αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

«Οι επιστήμονες που χτίζουν μοντέλα στην Ελλάδα  -όπως οι Σαρηγιάννης και Τζανάκης- συμφωνούν πως αυτή την εβδομάδα βλέπουμε την αρχή του τέταρτου κύματος» συμπλήρωσε.


Όπως εκτίμησε, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Αγγλιά που είδαν μία τρίμηνη «άμπωτη» σε κρούσματα μεταξύ του τρίτου και τέταρτου κύματος κορωνοϊού, «στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει δυστυχώς. Πηγαίνουμε από το τρίτο στο τέταρτο κύμα, καθώς τα κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι πολύ ανησυχητικό.» εκτίμησε.

Ο κ. Παυλάκης έκανε ειδική μνεία στην Κρήτη που, όπως είπε, «έχει διαγράψει την πορεία της» και οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδας. 

Όπως εξήγησε, από εδώ και πέρα «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, σημείωσε πως παρά τις φήμες για μικρότερη παθογένεια, είναι περισσότερο παθογόνα από τα άλλα στελέχη.  Ο ίδιος επανέλαβε ως «η Δέλτα επεκτείνεται φοβερά γρήγορα, είναι σαν πυρκαγιά σε πευκοδάσος και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει». 

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προειδοποίησε πως αναμένεται αύξηση και των νεκρών, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, «αλλά δεν είναι όλοι οι εμβολιασμένοι το ίδιο, άλλοι είναι απόλυτα προστατευμένοι, αλλά υπάρχουν και τα γεροντότερα άτομα, οι ανοσοκατασταλμένοι, άλλοι που δεν έχουν καλό ανοσολογικό, στους οποίους το εμβόλιο δεν έχει πλήρη κάλυψη, αλλά από 80-95%. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι απολύτως καλυμμένοι, και θα μολυνθούν, και θα μεταδίδουν τον ιό και ίσως νοσήσουν και άσχημα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «φοβερό λάθος» το ότι σταματήσαμε τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς «έδωσε το σήμα πως δεν χρειαζόμαστε μάσκες και πολλοί δεν τις φορούν πια ούτε μέσα, ούτε στα ΜΜΕ, ούτε στα γλέντια και τους γάμους». 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ